2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Akár 10 ezer lejre is megbüntethetik azokat a cégeket, amelyeket élelmiszer-pazarláson kapnak

2018. június 27. 15:25, utolsó frissítés: 15:25

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó, 2016/217-es törvény módosítását. A tervezetet 203-an támogatták, ketten ellene szavaztak, 71 képviselő pedig tartózkodott, írja az Agerprs hírügynökség.

A tervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy képviselőcsoportja nyújtotta be, az indoklásban hangsúlyozva, hogy Romániában a megvásárolt élelmiszer több mint 10%-át kidobják.

A jogszabály az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében különböző előírásokat fogalmaz meg az élelmiszeripar és -kereskedelem minden stádiumára, valamint szabályozza a lejárati időhöz közelítő termékek csökkentett áron történő értékesítését és adományozását emberi, illetve állati fogyasztásra.

Az élelmiszereket a lejárati határidejük előtti 10 napban át lehet adni adományként, kivételt képez néhány romlandó termék, amelyet kormányhatározatban fognak felsorolni. A lejárati idejükhöz közeledő, adományozott élelmiszereket tilos pénzért továbbadni.

Azok a cégek, amelyek adományoznak élelmiszereket, adókedvezményekben részesülnek az adótörvénykönyvben foglaltak alapján. Alkoholos italokat tilos adományozni.

Az előírások áthágása 1.000 és 10.000 lej közötti bírsággal sújtható.

A képviselőház döntő fórum volt ebben az ügyben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >