2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elkészült Sepsiszentgyörgy zöldövezeteinek a regisztere

2018. július 05. 14:35, utolsó frissítés: 14:35

Elkészült Sepsiszentgyörgy zöldövezeteinek a nyilvántartása, mely többek közt a városban található 20 006 fa adatait tartalmazza és a zöldövezetek felújítására vonatkozó törvény betartását segíti.

A zöldövezet regiszter a város területén található zöldövezetek növényzetének adatbázisa, segítségével pontos információkat kapunk a fák fajtájáról, magasságáról, koronaméretéről, átmérőjéről és életképességi tulajdonságairól is, mely fontos szempontot jelent bizonyos fák kivágása esetében is.

A regiszter magába foglalja Sepsiszentgyörgy 279,6 hektáros közterületét, melyből 80,1 hektár zöldövezet, ezen összesen 20 006 darab fa található.

A rendszer a város összes zöldövezetét rögzíti, beleértve a rendezetlennek minősített övezeteket is. Ha egy rendezetlen terület feljavításra kerül, a törvény előírja, hogy ennek tíz százaléka lehet játszótér, köztéri bútorzat vagy sétány, kilencven százalékát virággrupp vagy füves terület kell borítsa.

A regiszter az adatok tárolásán túlmenően a törvény betartását segíti elő.
A zöldövezetek kialakítására benyújtott Európai Uniós pályázatok egyik alapfeltétele a zöldövezet regiszter megléte, enélkül nem lehet pályázni.

A regiszterből kimutathatóak a használaton kívüli zöldövezetek is, melyekre lehet pályázatot benyújtani, míg a funkcionálisnak feltüntetett területek rendezésére nem. A regiszter tehát egyben a stratégiai tervezést is segíti.

Míg az Erzsébet park növényzetének, valamint az utcák mentén kialakított zöldövezetek karbantartása a kertészet munkatársainak a feladata, addig a játszótereket és körülöttük lévő zöldövezeteket a TEGA Köztisztasági Vállalat gondozza.

A tömbházak körüli zöldövezetek karbantartásáért pedig a tulajdonosi társulások felelnek. A zöldövezeti regiszternek köszönhetően Sepsiszentgyörgy Önkormányzata minden egyes parcellát beazonosított, és ennek értelmében a tulajdonosi társulásokkal új szerződéseket kötött ezek gondozására vonatkozóan.

A zöldövezet karbantartási munkálatokat vagy saját kezűleg végzik el a lakók, vagy szerződéses alapon egy köztisztasági vállalatot bíznak meg a feladattal. A városban tehát minden zöldövezetnek megvan a gazdája, aki gondozza, a tömbházak körüli zöldövezetek karbantartásának ellenőrzése a Helyi Rendőrség hatásköre. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >