2019. június 17. hétfőLaura, Alida
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Teljesen elhibázott, hogy a vaddisznók leölésével akarják megfékezni a sertéspestist a Román Madártani Társaság szerint

2018. augusztus 09. 17:14, utolsó frissítés: 17:16

A vaddisznók levadászása nem javít a sertéspestis helyzeten, sőt, rosszabbá teheti azt - figyelmeztet a Román Madártani Társaság.

A szervezet által kiadott közlemény szerint a román hatóságok efféle intézkedései szemben állnak az Európai Unió ajánlásaival a betegség megfékezésével kapcsolatban, és olyan tudományos kutatásokkal is szemben állnak, amelyek az uniós ajánlást támasztják alá.

Az Európai Bizottság oldalán fellehető, erre vonatkozó dokumentum 8. oldlán egyértelműen kimondja, hogy a vaddisznók levadászása nem oldja meg a problémát, sőt, súlyosbítja olyan módon, hogy a menekülő kondák elvándorolnak a területről, és így más egyedekkel is találkozva továbbadják a fertőzést. Sőt, az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy tiltsák be a vadászatot a járvány kitörésnek észleléstől kezdve három hónapig.

Hasonló az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása is, amely nem javasolja a vadászat felfokozását az állatokkal szemben a populációk elvándorlása miatt.

Ugyanakkor – mivel a vaddisznók rendkívül szapora állatok – a vadászatnak még csak abban sem lesz haszna, hogy csökkentse az egyedszámokat, ugyanis néhány hónapon belül ez visszaszaporodik.

A Társaság figyelmeztet rá, hogy Európában egyáltalán nem bevett ez a gyakorlat, amit Románia csinálni készül, nem csupán, hogy megengedi a vadászatot, hanem extremitásig kívánja fokozni. A román hatóságok arra hivatkozva akarnak fellépni, hogy a sertésinfluenzát az elhullott állatok teteméből evő madarak és emlősök továbbterjesztik, de erre az égvilágon semmi bizonyíték nincs, sőt, a vírusgócokból származó madarak vizsgálatainál mindig kiderült, hogy nem tartalmazzák a vírust

A Társaság azt javasolja a döntéshozóknak, hogy hangolják össze az intézkedéseket az uniós ajánlásokkal, és ne tegyenek olyat, amely a helyzet további rontását vonja maga után.

Eddig az ország nyolc megyéjének 98 településében 578 afrikai sertéspestisgócot találtak, és országszerte 78 000 sertést öltek le a járvány megfékezésének érdekében. A víz- és erdőügyi minisztérium közvitára bocsátott egy rendeletet, amelyet még 8 napig lehet véleményezni, és amely értelmében Dobrudzsában és az országhatátrok közelében kilőnék az összes vaddisznót.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >