2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

26 000 háztartásnak biztosít napelemekre való támogatást a környezetvédelmi minisztérium

2018. augusztus 13. 16:21, utolsó frissítés: 16:26

A környezetvédelmi minisztérium a környezetvédelmi alapból 100 millió eurót biztosít októberben a Zöld Ház Program újraindítására - jelentette be a környezetvédelmi miniszter egy Suceaván tartott sajtótájékoztatón - írja az Agerpres.

Grațiela Gavrilescu elmondása szerint ebben a programban maximum 26 000 háztartás vehet majd részt, és ezeket ellátják napelemekkel, amelyek áram fejlesztésére alkalmasak. Minden pályázó 4600 euró támogatást kaphat.

„Megvan már a tervezet, október 15-én pedig elindul a program, amely jobb, mint a régi változat, továbbra is lehetőséget biztosít magán- és jogi személyeknek, hogy napelemmel lássák el az épületeket. Elkülönítettük az összeget a környezetvédelmi alapból, és közvitára fogjuk bocsátani a tervet. Ez azt jelenti, hogy 26 000 új energiatermelő lesz az országban, hiszen az Energetikai Minisztérium már elfogadtatta azt a törvényt, miszerint bárki termelhet a közös hálózatra áramot. Tehát a napelemeknek nem csak az lesz a funkciója, hogy áramot termeljenek és meleg vizet biztosítsanak, hanem az is, hogy áramot biztosítanak más háztartásoknak is.

Gavrilescu ugyanakkor atz is elmondta, hogy a Centenáriumra való tekintettel azt a 9000 romániai háztartást, amely jelenleg nincs rákapcsolva egyetlen áramszolgáltatóra sem, szintén napelemekkel akarnak ellátni, ezen ingatlanok tulajdonosai is október 15-től pályázhatnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >