2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét megrendezik az alternatív kutyatárat Magyarfenesen

2018. augusztus 16. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

A Magyarfenesi Alternatív Kutyatárat 6 éve szervezi dr. Madaras Péter az Arkhai Szoborparkban, a falunapok keretén belül. Az ötlet rég megszületett benne, talán már azelőtt, hogy személyesen részt vegyen egy „rendes” kutyakiállításon. Olyan állatorvosként, aki sokat dolgozik együtt kutyamentő állatvédőkkel, soha nem érezte azt, hogy egy fajtisza kutya több lenne egy korcsnál, úgy gondolta, hogy aránytalan az, ahogy pompás kutyakiállításokat szerveznek a tiszta, pedigrés fajtáknak, a keverék kutyáknak pedig csak a csont marad.

Pedig a homo sapiens evolúciója nem a Golden Retrievernek köszönhető, hanem a megszelídített farkasnak, amiből az évezredek során kutya lett, az ember leghűségesebb társa, munkatársa és barátja. De azért a fajtiszta egyedek sem hibásak a „kék vérért”, ami ereikben csörgedez, ezért döntött úgy, hogy csoportokat nevez meg, ahova beíratható az illető eb, fajtára való tekintet nélkül. Például, ha van egy nyurga örökmozgó, szép alkatú kutyánk, nyugodtan beírathatjuk az „atléta” kategóriába, ahol esetleg egy szép testfelépítésű vizsla vagy amstaff is versenyzik. Következésképpen az a kutya fog nyerni, amelyik a zsűrinek jobban tetszik. A zsűri pedig nem profi, nem standardok megszállottja, hanem pusztán a szemére hagyatkozik. A zsűri tagjai között vannak művészek, mesteremberek és háziasszonyok, olyan emberek, mint amilyenek a kutyák a ringben, de mind állatszeretők.

A kiállítás résztvevői már megjelenésükkel nyertesek lesznek. A ringbelépés pillanatában szép nummulites érmét (szentlászlópénz) kapnak a nyakukba. A kiállítás zsűridíjait Balázs László bőrdíszműves művésznek, a plakátokat és szórólapokat Könczey Elemér tervezte. A helyet pedig Bartha Ernő képzőművész biztosítja, akinek monumentális méretű szénaszobrai végig őrködnek kutyák és emberek fölött.

A belépés díjtalan és fajtától független. Részt vehetnek testi fogyatékkal rendelkező kutyák is.

A következő kategóriákban lehet nevezni:

· pampers

kicsi galuska

virsli (versenytacskó, közeli és távoli rokonaival)

éjjeli csavargó

atléta

vasbeton

oldtimer

special needs dog

Egy könnyebb szervezés érdekében a szervezők az kérik, hogy ne hagyják az esemény időpontjára a nevezéseket, hanem küldjék el a bacsildiko11@gmail.com címre (a tárgyban VI.kutyakiállítás nevezés jelenjen meg).

A kutyakiállítás vasárnap, augusztus 19-én, 9:30-tól kezdődik az Arkhai Szoborparkban (Magyarfenes, Fő út, 442 szám), 15:00-16:00 között kerül sor a díjkiosztóra. A programban kutyaidomárok bemutatója, gyerekfoglalkozás, lovaglás is szerepel.

Mit kell tudnia a kutyának? Semmi mást, csak hogy érezze jól magát a saját bundájában és örüljön a pillanatnak. Ez az esemény a boldog kutyák ünnepe, bármilyenek is lennének ők. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >