2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha ezt így folytatjuk, akkor 2030-ra másodpercenként 66 tonna élelmet hagyunk veszendőbe menni

2018. augusztus 23. 13:48, utolsó frissítés: 13:48

Ha ez így folytatódik, akkor 2030-ra a világon az évente kidobott élelmiszer mennyisége elérheti a 2,1 milliárd tonnát – olvasható a Boston Consulting Group (BCG) amerikai üzleti tanácsadó cég friss tanulmányában. Ez azt jelenti, hogy 2030-ra a világon minden másodpercben 66 tonna élelem megy majd veszendőbe. A tanulmány szerint a kidobott élelmiszer mennyisége évente 1,9 százalékkal fog emelkedni.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései alapján az élelmiszer-veszteség és -kidobás számlájára írható a kibocsátott üvegházhatású gázok 8 százaléka a világon.

Az ENSZ a probléma megoldására azt a célt tűzte ki, hogy a kiskereskedelmi és fogyasztói élelemkidobás csökkenjen a felére, a termelés, a szállítás és a raktározás közben pedig mérséklődjön a veszteség 2030-ig. 

A jelentés szerint azonban kicsi az esély a célok elérésére, ha a kormányok, a cégek és a fogyasztók „nem cselekszenek sürgősen”. 

A szerzők szerint a jó megoldások egyike az élelmiszerek környezetvédelmi címkéje, mely arról tanúskodik, hogy a gyártó elkötelezte magát a veszteség csökkentése mellett.

Az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmet dobnak ki (az élelmiszermennyiség mintegy 20%-át). A legnagyobb pazarló, egy lakosra számítva Hollandia (541/kg/fő/év), míg a rangsor másik végén Szlovéniát (72/kg/fő/év), valamint Máltát és Romániát (76/kg/fő/év) találjuk, a sor Görögországgal (80/kg/fő/év) és Csehországgal (81/kg/fő/év) folytatódik.

Romániában 2019. február 1-jén életbe lép az élelmiszerpazarlás visszaszorítására vonatkozó 2016/217-es törvény a gazdasági egységeknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a pazarlás elkerülésére, többek között az által, hogy a szavatossági idejük vége fele járó termékeiket csökkentett áron kell értékesíteniük. (hírszerk/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >