2020. május 29. péntekMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltották a hagyományos villanykörtéket az EU-ban

2018. szeptember 02. 11:43, utolsó frissítés: 21:45

Az áruházak meglévő halogénizzó-készleteiket még értékesíthetik, de már nem szerezhetnek be újabbat az Európai Unió területén szeptember 1-jétől érvényes kereskedelmi tilalom értelmében - számolt be a hvg.hu.

Az elfekvőben lévő darabok még ott vannak a boltokban, de hamarosan teljesen eltűnnek a halogénizzók – csaknem 60 évvel azután, hogy megkezdték a használatukat. Az Európai Unióban szeptember 1-jétől tiltott az ilyen lámpák forgalmazása, a kereskedők is csak azt értékesíthetik, melyet már korábban megrendeltek, de még nem sikerült eladniuk.

Kereslet biztosan lesz a felhalmozódott maradványra, mert a halogénizzók beszerzése kevesebbe kerül: sokkal olcsóbbak, mint a modernebb, LED-es társaik, és vannak, akik csak az olcsóbb villanykörtét engedhetik meg maguknak. Nem árt azonban tudni, hogy pénzügyileg már középtávon is nagyobb kiadást jelentenek a halogének: LED-es fényforrások használatával 80 százalékkal csökkenthető az áramszámla. A csere zökkenőmentesen fog működni, a fényforrások foglalata ugyanazon szabványok szerint készül. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >