2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A sertéspestis miatt kiirtanák a romániai rókák több mint felét és a sakálok közel háromnegyedét

2018. szeptember 07. 13:20, utolsó frissítés: 16:57

A WWF Románia felhívja a figyelmet arra, hogy a Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium nemrégiben jóváhagyott, az afrikai sertéspestis elleni intézkedései, nagyban veszélyeztetik több Romániában fellelhető állatpopuláció fennmaradását és komoly károkat okozhatnak az ökoszisztémának.

A minisztérium által kibocsájtott rendelet a vaddisznók vadászati kvótáinak kiegészítése mellett elrendeli több Romániában védett faj, többek között a rókák, sakálok kilövését is, mivel a minisztérium állítása szerint ezek az állatok is elősegíthetik a vírus terjedését.

A WWF pontos adatokat is közölt, amelyből kiderül, hogy a minisztérium elrendelte a 2018-2019-es évre vonatkozóan 10.361 sakál levadászását (ez a Romániában fellelhető sakálpopuláció 72%), továbbá 49.966 róka levadászását is, amely a romániai rókapopuláció 67 százalékát teszi ki.

A WWF álláspontja szerint a populáció ilyen mértékű kiirtása drasztikus hatással lehet az ökoszisztémára, ráadásul a kibocsájtott rendelet nem garantál védelmet a szigorúan védet fajok számára sem, mint amilyen a farkas, a medve vagy a hiúz.

A WWF szerint ezeket a rendkívül szélsőséges intézkedéseket semmiféle tudományos vizsgálat nem támasztja alá, és teljes mértékben szembemennek az Európai Uniónak a hasonló helyzetekre kidolgozott stratégiájával, amely a fertőzött területeken a vadászat teljes tilalmát, valamint a járvány kezelésének szigorú szabályozását írja elő.

A WWF szakértői egyetértenek abban, hogy a minisztérium radikális intézkedései nem fogják megoldani a problémát, hanem súlyosbítani fogják azt, mivel állításuk szerint a vadászatok során keletkező zaj csak meg fogja zavarni a vaddisznókat, amelyek emiatt vándorolni fognak és tovább terjesztik a vírust.

A WWF megfigyelői egyébként azt állítják, hogy a Duna-Deltában található sakálpopuláció már hozzájárult a vírus visszaszorításához, ugyanis rengeteg fertőzött vaddisznótetemet fogyasztottak el. A szakértők szerint, ezért a térségben a ragadozókra történő vadászatok elrendelése csak tovább fogja súlyosbítani a helyzetet. (wwf.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >