2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A MOL százra bővítette a használtolaj-gyűjtő benzinkútjainak számát

2018. szeptember 07. 15:53, utolsó frissítés: 15:53

A MOL Románia bővíti a használtolaj-gyűjtő töltőállomások számát, így összesen 100-ra nő a gyűjtőpontok száma.

A program indítása óta (2012) összesen 26.435 liter olajat sikerült összegyűjteni, ez azt jelenti, hogy évi átlag 4.400 liter sütőolajat adtak le a gyűjtőpontokon.

A program indításakor 30 töltőállomáson lehetett leadni a használt étolajat, idén a gyűjtőpontok száma elérte a 100-at.

„A programot azzal a szándékkal indítottuk, hogy egy könnyen hozzáférhető gyűjtőpont-hálózatot bocsássunk azon ügyfeleink rendelkezésére, akik felismerték a nem megfelelően elöntött hulladékolaj rendkívül káros hatását a környezetre. Szükségessé vált a gyűjtőpontok számának a növelése, hiszen egyre több ügyfél vesz részt következetesen a gyűjtésben, mindez arra ösztönöz bennünket, hogy tovább folytassuk ezt a programot. Nagyon örülünk a kezdeményezés sikerének, mivel, mint azt már több ízben bizonyítottuk, a MOL Románia számára rendkívül fontos a környezet óvása.” – mondta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A MOL az első benzinkúthálózat Romániában, amely programot indított a lakossági használt étolaj begyűjtésére, egy erre szakosodott céggel együttműködésben.

A töltőállomásokon leadott használt étolajat 60 literes hordókban gyűjtik össze, amelyet a program partnere, a Concept Oil biztosít. A használt étolajnak magas a víz- és ételmaradék-tartalma, így a gyűjtőpontokról egy olyan engedélyezett feldolgozó létesítményhez szállítják, ahol tisztítási és szűrési folyamatnak vetik alá. Az így keletkezett anyagot, különböző fizikai és kémiai folyamatok alkalmazása után a bioüzemanyag készítéséhez használják.

A romániai lakosság évente körülbelül 280 000 tonna étolajat fogyaszt, a használt élelmiszerolaj összegyűjtése pedig különösen fontos, hiszen tisztítása és bioüzemanyaggá történő átalakítása révén nemcsak a széndioxid-kibocsátás csökken, hanem a vízszennyezés is: az elhasznált étolajnak nagyon káros a hatása a környezetre, becslések szerint egy liter csatornába kerülő használt étolaj akár egymillió liter élővizet is beszennyezhet.

A csatornarendszerbe és/vagy szemétbe kerülő használt étolaj veszélyes anyagnak minősül, mivel a csatornahálózat falára lerakódva a vezetékek eldugulásához vezet, a háztartási szemétben pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg.

Ha az elhasznált étolaj figyelmetlenség miatt vagy szándékosan élővízbe kerül, hatása katasztrofális: az álló- vagy folyóvizek felszínén lebegő olajfolt meggátolja az oxigéncserét és ezáltal elpusztítja az élővilágot.

A gyűjtésben részt vevő MOL töltőállomások listája ITT található.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >