2019. április 23. keddBéla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szombaton egész Kovászna megyében szemétgyűjtési akciót tartanak

2018. szeptember 12. 10:10, utolsó frissítés: 10:34

A Tisztítsuk meg a világot egyetlen nap alatt! felhívás szerint szeptember 15-e az a nap, amikor világszerte emberek milliói „elvégzik a piszkos munkát - egy tisztább jövő érdekében”. Háromszéken legalább 3000 önkéntesre számítanak azon a szombati szemétgyűjtési akción, amelyet az úgynevezett World Cleanup Day alkalmával szerveznek a Let’s do it Románia mozgalom partnerei.A lécfalvi integrált hulladékgazdálkodási központban kedden ismertették a szemétgyűjtési akció részleteit. Grüman Éva, a Let’s do it Kovászna megyei koordinátora elmondta, eddig húsz partnerintézményük van és 1500 személy jelentkezett be a programba, remélik, hogy a szám szombatig megduplázódik.

„Jelentkezni lehet a letsdoitromania.ro honlapon, de személyesen nálunk is a Háromszéki Önkéntes Központban (Martinovics utca 2. szám, Sepsiszentgyörgy) vagy az onkenteskozpont@gmail.com emailcímen. A megyeszékhelyen akár szombaton reggel 9 órakor is lehet csatlakozni a szemétgyűjtési akcióhoz, a főtérről indulunk, szemeteszsákot és kesztyűt biztosítunk, ugyanakkor útvonalat is tudunk javasolni” – tájékoztatott Grüman Éva.

2018-ban a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületet országos szinten elért kimagasló eredményeinek köszönhetően a Let’s do it Románia mozgalom stratégiai partnerének választotta.

„Egyesületünk minden olyan akcióban részt vállal, ami arról szól, hogy tiszta és élhető életteret teremteni a jövő nemzedéknek, kiemelten fontosnak tartjuk a környezettudatos nevelést. Ez alkalommal a négy hulladékbegyűjtő cég díjmentesen szállítja el az önkéntesek által összeszedett hulladékot, a lécfalvi központ ugyancsak ingyen fogadja és dolgozza fel a beérkező szemétmennyiséget” – mutatott rá Ambrus József, a hulladékgazdálkodási egyesület igazgatója. Pásztai Zoltán, a hulladékkezelő központot működtető Eco-Bihor igazgatója elmondta, kezdetektől támogatják a Let’s do it mozgalmat, idén is igyekeznek az összegyűjtött szemetet szétválogatni és minél nagyobb arányban újrahasznosítani.

Újságírói kérdésre a jelenlevők hangsúlyozták, hogy egy nap alatt nem lehet megtisztítani a világot, de ha sokan viszonyulnak felelősen a környezetükhöz, akkor annak hosszú távon mindenképpen pozitív hatása lesz. A Let’s do it Romania az ország legnagyobb közösségi megmozdulása, 2010 és 2017 között 1 millió 400 ezer önkéntes, közel 2,5 millió zsáknyi hulladékot gyűjtött össze erdőszélekről, patakmartokon, különböző zöldövezetekről.

Bartha Ibolya a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, Szőcs Domokos a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség, Jakab Rozália a Környezetvédelmi Őrség képviseletében támogatásukról biztosították a program szervezőit. A sajtótájékoztatón részt vettek a Tega Rt., GospCom Kft., Gos-Trans-Com Kft., IBSV Salubritatea Kft. képviselői is, a négy hulladékbegyűjtő cég a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesülettel közösen biztosítja a szemétgyűjtés logisztikai há
közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >