2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kultivă: termelj kaját magadnak Bukarestben!

2016. július 05. 14:16, utolsó frissítés: 16:00

Közösségi kertprojektet indított Bukarestben a Seneca Egyesület június végén azoknak a fővárosiaknak, akik szeretnék maguknak megtermelni a friss, vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt – írja a TOTB.ro.

A nagyvárosi fogyasztók már régóta eltávolodtak a földműveléstől és a természettől, a vidékről vagy külföldről a szupermarketekbe szállított élelem pedig a szállítás miatt hatalmas környezeti terhelést jelent. A helyben megtermelt élelmiszerre való visszatérés egyre több nagyvárosban trenddé vált, ahogyan megjelent a városi fogyasztók körében az a környezettudatos réteg, amely erre is figyel. A bukaresti közösségi kert, a Kultivă ötezer négyzetméteres terület, Bukarest szélén, Chitilán található, ahol a környéken nagyrészt raktárépületek vagy felhagyott területek vannak. A közösségi kertben csak természetes trágyát és talajjavítót használnak, és az érdeklődők elsajátíthatják a zöldség- és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos tudnivalókat a közös munka során.

A parcella közepén terveznek egy kis információs központot is felépíteni, ahol szerszámokat tárolnak, de könyvtár is lesz szakkönyvekkel, valamint egy nyárikonyha. A Kultivă projekt keretében 23 képzést szerveznek, az elsőt július 9-10. között tartja Gabriel Diaconu, a Romániai Permakultúra Egyesület elnöke. Novemberig az érdeklődők még egy sor különböző tematikájú előadáson és foglalkozáson vehetnek részt: hogyan tervezzünk kertet, hogyan alkalmazzuk a vetésforgót, hogyan gyűjtsünk magvakat, hogyan gondozzuk a melegházi növényeket stb. A kertet a képzésre feliratkozók használhatják, aki a teljes modult elvégzi, kap egy saját parcellát, amelynek termését majd maga fogyaszthatja el. A kert megnyitásával egyidőben már elültették az első gyümölcsfákat is. A Kultivă képzéseire itt lehet jelentkezni. (totb.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >