2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kelleténél jobban melegszenek a világ óceánjai

2018. november 05. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Sokkal jobban melegszenek a világ óceánjai, mint ahogyan azt eddig gondolták. A Nature magazin november elsejei számában megjelent kutatás szerint az elmúlt negyedszázadban minden egyes évben 150-szer több hőenergiát nyeltek el az óceánok, mint amennyi energiát az emberiség éves szinten előállít.

A tanulmányt a Princeton University és a San Diego-i University of California Scripps Óceonográfiai Intézete kutatói végezték.

A tanulmány egyik szerzője egy példával ismertette, hogy valójában mennyire súlyos a helyzet. A példa szerint, ha a Földet borító óceánok mélysége mindössze 10 méter lenne mindenhol, akkor 10 évente 6 és fél Celsius fokkal emelkedett volna a víz hőmérséklete, míg a korábbi számítás szerint a felmelegedés mértéke 4 °C.Azt tudjuk, hogy az óceánok veszik fel globális felmelegedésből keletkező összes többletenergia mintegy 90 százalékát, tehát, ha ismerjük az elnyelt energia pontos mennyiségét, akkor sokkal pontosabb becsléseket adhatunk a földfelszín hőmérsékletének melegedésére – mondta Ralph Keeling, a Scripps Óceonográfiai Intézet kutatója.

Az óceánok erős felmelegedése a tudósok szerint arra utal, hogy a Föld sokkal érzékenyebb a fosszilis üzemanyagokból érkező károsanyag-kibocsátásra, mint eddig azt a tudósok sejtették.

A mostani tanulmány alapján a kutatók úgy vélik, hogy az üvegházhatásért leginkább felelős gáz, a szén-dioxid-kibocsátásának mértékét további 25 százalékkal kell csökkenteni a korábban becsült értéknél. (Euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >