2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Montserrat-sziget: egy békafaj utolsó két szabadon élő példányának szerveztek randit a kutatók

2016. július 06. 13:06, utolsó frissítés: 13:07

A karib-tengeri Montserrat-sziget egy ritka békafaja, a Leptodactylus fallax utolsó szabadon élő hím és nőstény túlélőjének "randevúját" szervezték meg természetvédők, mert ettől remélik, hogy a faj nem hal ki. A füttyentőbéka-félék családjába tartozó faj hímje és nősténye egy halálos kór utolsó túlélői - írta a The Guardian.

Fotó: TimVickers / commons.wikimedia.orgFotó: TimVickers / commons.wikimedia.org

A faj egyedei 2009 óta nem szaporodnak a Nagy-Britanniához tartozó karibi szigeten. A múlt hónapban a projekt zoológusai az utolsó nőstényt elszállították a túlélő hím területére. A faj egyetlen másik helyen él még szabadon: a szintén karib-tengeri Dominika szigetén.

A faj többi egyedét a kétéltűeket világszerte pusztító chytrid gomba okozta fertőzés irtotta ki, a Leptodactylus fallaxból kevesebb mint száz él a Földön szabadon.

A két béka egymástól 700 méterre lakott az esőerdő egy gyorsfolyású patakjának sziklái között. A hím énekét heteken át hallották, ám a nőstényt tíz napig hiába keresték. Végül egy helyi terepmunkás vette észre a patak partján - mesélte Jeff Dawson, a Durrell vadvédelmi szervezet kétéltűeket mentő program vezetője.

A nőstényt ezután megfogták, megmérték, megvizsgálták, majd a hím területére vitték, ahol kapott egy kis sátrat, hogy alkalmazkodhasson a környezet változásához. Egy órával később a hímet is a sátorba tették, majd fokozatosan kinyitották a sátrat, hogy a pár távozhasson. "Amikor magukra hagytuk őket, hallottuk a párkereső kiáltásokat, igazán reménykeltően hangzottak" - mondta Dawson. Zoológusok és kamerák figyelik a két békát a következő hetekben, mivel egyebek között attól tartanak, hogy a nőstény megpróbál visszatérni korábbi helyére.

A békáknak most augusztus közepéig van idejük a szaporodásra. "Ez a két egyed esélyt kapott a szaporodásra, máskülönben szegény hím csak ülne a kövön és énekelne párra várva, de senki se hallaná" - vélte Dawson.

A chytrid gomba eddig a világon több mint 600 kétéltűfajt fertőzött meg, több mint kétszáznál drámai egyedszám-csökkenést mutattak ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >