2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély László: Románia egy új fenntartható fejlődési stratégiával rendelkezik

2018. november 09. 16:42, utolsó frissítés: 16:42

Románia kormánya pénteken jóváhagyta a 2030-ig érvényes Fenntartható Fejlődési Stratégiát. A dokumentum a Fenntartható Fejlődési Főosztály irányításával készült el. A Stratégia végleges formája kiterjedt társadalmi egyeztetésre épül:

„Végtelenül örülök, hogy Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiáját, amelyen több mint egy évet dolgoztunk, ma jóváhagyta Románia kormánya. A Stratégia kidolgozása során e munkába minél több társadalmi kategóriát igyekeztünk bevonni, annak érdekében, hogy különböző szemszögből alakítsuk ki nézeteinket és érveinket e programról. Nem volt könnyű munka számunkra. Ennek ellenére mindig volt energiánk és motiváltak voltunk a munka folytatására, hiszen tudjuk, hogy a fenntarthatóság az egyedüli megoldás a jövő nemzedékei számára”, hangsúlyozta Borbély László.

Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiája előirányozza a 2015-ben tartott ENSZ-közgyűlésen 193 ország által vállalt Agenda 2030 keretstratégia gyakorlatba ültetését. Az államtanácsos megjegyezte, hogy a Stratégia elfogadása nagyon fontos volt az Európai Unió Tanácsának romániai elnöksége szempontjából.

„A fenntartható fejlődés Románia soros EU-elnökségének prioritását képezi. A ma elfogadott Stratégia még inkább segít az Agenda 2030 gyakorlatba ültetésének irányításában, nemcsak nemzeti, de európai szinten is. Az Európai Unió továbbra is globális vezető szerepet óhajt betölteni a Fentartható Fejlődési Stratégia célkitűzéseinek életre hívásában. Ebben a kedvező helyzetben Romániának kiváló esélye van arra, hogy a fenntartható fejlődés regionális központja legyen”, fűzte hozzá Borbély.

A Románia 2030 Fenntartható Fejlődési Stratégiájának 17 Célkitűzése három fő alappillért tartalmaz: gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi. Mi több, a dokumentum egy intézményes keret létrehozását is javasolja, nevezetesen: a Fenntartható Fejlődés Minisztériumközi Bizottságát, amelyet a miniszterelnök vezet, a fenntartható fejlődést elősegítő csapatokat a fontosabb intézményekben, egy szakemberekből álló Konzultativ Tanácsot és a civil társadalom szervezeteinek képviselőiből álló koalíció létrehozását.

Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiáját megtekintheti itt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >