2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint egymillió köbméter faanyag tűnt el 5 év alatt a hazai nemzeti parkokból

2018. november 12. 15:44, utolsó frissítés: 15:44

Újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Románia ellen amiatt, hogy 1,2 millió köbméter faanyag tűnt el az elmúlt öt esztendőben a nemzeti parkokból - ez gyakorlatilag 3.600 hektár évszázados erdőt jelent, azaz 7.200 futballpálya nagyságú területet - jelentette ki hétfői sajtóértekezletén Andrei Ciurcanu, az Agent Green munkatársa.

A civil szervezet képviselője elmondta: brüsszeli hivatalos forrásokból úgy értesült, előfordulhat, hogy a törvénytelen erdőirtások miatt újabb kötelezettségszegési eljárás induljon Románia ellen.

Brüsszelben az Agent Green és az EuroNatur szervezetek mutattak be egy jelentést a nemzeti parkokban és a Natura 2000 természetvédelmi területeken történő visszaélésekkel kapcsolatban.

„Mi újságírói módszerekkel végeztük a kutatást, mert az illetékes intézmények megtagadták, hogy adatokat szolgáltassanak. A Romsilva például azt állította, hogy ezek az adatok titkosak. 2014-től kezdve, az ipari léptékű favágások miatt, Románia 3.600 hektár évszázados erdőt vesztett, ez 7.200 futballpálya nagyságú területet jelent” - magyarázta Ciurcanu.

A szakember azzal szemléltette a jelenség méreteit, hogy ez a famennyiség 60.000 kamionon férne el, azaz egy olyan, farönkökkel megrakott kamionoszlopon, amely Bukaresttől Nagylakig érne.

A bemutatott adatok szerint a legérintettebb természetvédelmi területek a Kelemen-havasok Nemzeti Park, a Domogled-Cserna Nemzeti Park, a Szemenik-Krassói-szurdok Nemzeti Park, valamint Európa legnagyobb szűz erdőinek nagy része, a Nérai-erdőségben.

A szervezet számításai szerint ezen erdők kitermeléséből a román állam 60 és 100 millió euró közötti bevételre tett szert, még akkor is, ha a legolcsóbb, tűzifának való értékesítéssel számolunk (50 euró/köbméter), jóllehet a jó minőségű faanyag ára ennek a többszöröse lehet. Azt mondják, a bevétel alig 15 százalékát fordították újraerdősítésre, nagy része bérekre ment el.

A hivatalos adatok szerint Romániában 1572 természetvédelmi terület van (az ország területének több mint 23%-a), amelyek közül 1066 igényel gondnokságot. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >