2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekord mennyiségű gabona és kukorica termett az idén

2018. december 03. 13:53, utolsó frissítés: 13:53

Több mint 30 millió tonna gabona termett idén Romániában, kukorica- és napraforgótermés tekintetében az első helyen áll az ország az Európai Unióban - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Petre Daea mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, 1,01 millió hektárról 3,35 millió tonna napraforgót gyűjtöttek be idén Romániában, ami rekordmennyiségnek számít. Kukoricából több mint 18 millió tonna került a tárolókba eddig, a 2,415 millió tonna bevetett terület 0,5 százalékáról (az ország központi megyéiben) azonban még nem takarították be a termést. Mind napraforgó-, mind kukoricatermés tekintetében az első helyen áll az ország az Európai Unióban - mondta Daea.

A miniszter szerint a következő napokban ismertetni fogja a szaktárca az idei terméshozammal kapcsolatos végleges adatokat.

A minisztérium által korábban közölt adatok szerint az idei búzatermés a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is 2,3 százalékkal meghaladta a tavalyit, elérve a 10,2 millió tonnát. A korai kalászos gabonafélékből 12,8 millió tonnát arattak, ez 1%-kal több, mint egy évvel korábban, az átlaghozam 4.655 kg/ha volt (a tavalyi 4.598 kg/hektárhoz képest).

Tavaly a gabonatermés megközelítette a 27 millió tonnát Romániában, és a búza-, a borsó-, az árpa-, a napraforgó-, a szója-, a krumpli-, a szőlő- és a kukoricatermés is történelmi rekordokat döntött. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >