2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félezer köbméternyi faanyagot foglaltak le a Schweighofer rétyi üzeménél

2018. december 07. 17:38, utolsó frissítés: 2018. december 11. 13:21

Update: A Holzindustrie Schweighofer vállalat sajtóközleményben válaszolt a lentiekben közölt hírre, amely a vállalat rétyi gyárában történt ellenőrzésről számolt be.

A közlemény szerint a Holzindustrie Schweighofer nyomatékosítja, hogy a cég modern, lézeren alapuló mérési eszközöket használ, amelyeket a Romániai Szabványosító Hivatal hagyott jóvá és az Országos Mertológiai Intézet hitelesített. Ezek a műszerek pontosabb mérési eredményeket nyújtanak, mint a beszállítók által az erdőben használt kézi mérések. Az utóbbiak pontatlanok (de törvényesek) és fel vannak tüntetve a szállítóleveleken. A különböző mérési eredményeknek köszönhetően keletkezett eltérések, szabályosak és helyesek, ahogy azt a nemzetközi gyakorlatban a tudományos kutatások igazolják. Ennek következtében a Holzindustrie Schweighofer fenntartja álláspontját, miszerint a Romániai Szabványosító Hivatal által jóváhagyott és hitelesített mérési módszerek helyesek és nem büntethetők az ebből adódó eltérések.

„A cég standard eljárási módszere nyomán, a gyárban elkülöníti az elektronikus mérési módszerből adódó faanyag többletkülönbséget, félreteszi és értesíti a hatóságokat. Ez a procedúra a cégnek vissza nem téríthető anyagi erőfeszítés jelent, ami magába foglalja a feldolgozási folyamaton kívüli rakódási költséget, olyan áru miatt, ami nem is az övé és nem is vett át. Sőt, a vállalat minden ilyen esetben értesíti az Erdőfelügyelőséget”- írja a közlemény.

A közlemény beszámolója szerint az eladásra szánt farönköket, erdészetben használt tolómércével, megmérik a rakódás helyszínén, és a célállomáson is ugyanez történik, csak elektromos mérőműszerrel. A két eltérő mérési módszernek köszönhető a kapott többletkülönbség, amely néha, a jelenlegi törvények által elfogadott tűréshatáron kívül esik.

„Ez „rendszeren kívüli” famennyiséget eredményez, amely, még ha le is jelentik a hatóságoknak, abban a kellemetlen helyzetbe hozza a piaci szereplőket, hogy büntethetők lehetnek. A Holzindustrie Schweighofer teljeskörű támogatást nyújt a hatóságoknak a törvények javításában és a forgalmazott faanyag mérési rendszerének koherensebbé tételében. A vállalat bevezetett egy sor intézkedést a fenntartható hazai faipar érdekében.”- írja a közlemény. (közlemény)

---------------------------------------------------------------------


513 köbméternyi, papírok nélküli faanyagot foglalt le az erdészeti őrség december 6-án a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzeménél végzett ellenőrzéskor - számolt be a covasnamedia.ro.

A portál szerint a lefoglalt faanyagok értéke meghaladja a 171 ezer lejt. Értesülésük szerint ugyanakkor az osztrák vállalatot 10 ezer lejes büntetéssel sújtották a történtek miatt. A vállalat szerint azonban ez egy „abszurd helyzet”, ami egy mérési hibának a következménye, mivel jelenleg a feldolgozó pontosabban és másképp méri az átvett fát, mint a beszállító.

A vállalat azt állítja, hogy az ő lézeres mérésük jóval pontosabb, mint a kézzel elvégzett mérések, amit a beszállítók alkalmaznak és ennek következtében van az, hogy a számok eltérhetnek. Az osztrák vállalat által kiadott közlemény arról számol be, hogy a Holzindustrie Schweighofer hajlandó együttműködni a hatóságokkal, hogy közösen találjanak megoldást a jogszabályozás javítására és a faiparban használt mérőrendszerek következetlenségének orvoslására. (covasnamedia.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >