2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

19 sakált lőttek ki két hét alatt a Duna-deltában

2018. december 11. 11:42, utolsó frissítés: 11:46

Tizenkilenc sakált lőtt ki az utóbbi két hétben a Tulcea megyei erdészeti igazgatóság. Az intézmény 278 vaddisznóra és 368 sakálra kapott kilövési engedélyt az afriai sertéspestis visszaszorítását célzó országos terv keretében.

Costel Petcu, a Tulcea megyei erdészeti igazgatóság műszaki igazgatója arról tájékoztatta kedden az Agerpres hírügynökséget, hogy az általa képviselt intézmény a Duna-delta rezervátum igazgatóságával és a belügyminisztériummal közösen megkezdte a vaddisznók és sakálok kilövését, miután a hatóságok által megtalált 123 vaddisznótetem közül 61 esetében a laboratóriumi leletek kimutatták az afrikai sertéspestissel (PPA) való fertőzöttséget.

Marian Avram, az Tulcea megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság képviselője szerint az intézmény hetente három új PPA-fertőzést észlel a vadállatoknál.

Tulcea megyét sújtotta a leginkább az afrikai sertéspestis terjedése, miután idén április-májusban a Duna-delta ukrajnai részén megkezdődött a vaddisznóvadászat a betegség megfékezése érdekében, és mintegy 300 állat átvándorolt a romániai részre.

A vadon élő állatoktól a delta lakóinak gazdaságaihoz tartozó, de félig szabadon nevelt állatok is elkapták a kórt, amely továbbterjedt más megyékre is. Ezt követően a román hatóságok feloldották a Duna-delta rezervátumban 2011 óta érvényben lévő vadászati tilalmat, és elrendelték a teljes vaddisznó- és sakálállomány elfogását.

Tulcea megyében összesen 564 sertéspestis-góc ütötte fel a fejét, emiatt a lakosság tulajdonában lévő sertésállomány felére csökkent a tavalyihoz képest.

A lakosság és a tenyésztők kártalanítására az állam 46 millió lejt utalt ki.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a WWF Románia aggodalmát fejezte ki a sakálok tervezett kilövése miatt és szerintük a kilövések teljes mértékben szembemennek az Európai Uniónak a hasonló helyzetekre kidolgozott stratégiájával, amely a fertőzött területeken a vadászat teljes tilalmát, valamint a járvány kezelésének szigorú szabályozását írja elő. (Agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >