2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trumpról neveztek el egy kétéltűt, amely kihalhat az elnök klímapolitikája miatt

2018. december 19. 12:26, utolsó frissítés: 12:33

Donald Trumpról nevezett el egy újonnan felfedezett kétéltűt egy brit cég, amely az amerikai elnök klímaváltozással szembeni struccpolitikája és a teremtmény föld alatti életmódja között lát párhuzamot.

Dermophis donaldtrumpi Fotó: msnbc.comDermophis donaldtrumpi Fotó: msnbc.com


A Panamában felfedezett állatot a londoni EnviroBuild cég vezetője keresztelte el Dermophis donaldtrumpinak, miután csaknem 20 ezer fontért megszerezte a névadás jogát egy aukción - írja a BBC hírportálja.

„A Dermophis donaldtrumpi különösen érzékeny a klímaváltozás hatásaira, és fennáll a veszélye, hogy kipusztul névrokona éghajlat-politikájának következményei miatt” - mutatott rá közleményében Aidan Bell, a vállalat társalapítója.

A kicsi, vak teremtmény a lábatlan kétéltűek közé tartozik, amelyek elsődlegesen a föld alatt élnek. Bell az állat életmódja és az amerikai elnök klímaváltozáshoz való hozzáállása között látja a párhuzamot.

„Donald Trump a fejét homokba dugva próbálja meg elkerülni, hogy tudomásul kelljen vennie az ember okozta klímaváltozással kapcsolatos tudományos konszenzust” - közölte.

A világ vezető tudósai egyetértenek abban, hogy a klímaváltozást elsődlegesen az emberi tevékenység okozza. Trump azonban kételkedik abban, hogy az emberiség lenne a felelős a Föld felszíni átlaghőmérsékletének emelkedéséért.

„Nem tudom, hogy az ember okozza-e” - mondta még októberben az amerikai elnök a CBS csatorna 60 Minutes című műsorában. Hozzátette: „nem tagadom a klímaváltozást, de az átlaghőmérséklet még nagyon is csökkenhet”.

Donald Trump a múlt hónapban megkérdőjelezte kormánya egyik jelentését is arról, hogy a klímaváltozás évente több száz milliárd dolláros költséget és egészségügyi terhet jelenthet az Egyesült Államok számára.

„Nem hiszem el” - mondta akkor az elnök a jelentésről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >