2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vörösszárnyú keszeg lett az év hala, csalással sem tudták legyőzni

2019. január 01. 12:54, utolsó frissítés: 12:56

A vörösszárnyú keszeget választották az év halának - írja közleményében a Magyar Haltani Társaság, és egyben arról is beszámoltak, hogy a sebes pisztráng támogatói megpróbálták manipulálni a versenyt.

"A 2019-es év hala megválasztása a korábbiaknál lényegesen nagyobb érdeklődés mellett zajlott le. Örömünk mégsem felhőtlen, mert valaki meg nem engedett módon igyekezett befolyásolni az eredményt. A szavazatok száma azonban a sebes pisztrángra leadott 2130 szabálytalan szavazat levonásával is meghaladta a tízezret" - írják a közleményükben. Összesen végül 11483 érvényes szavazatot számoltak meg, a voksok legnagyobb részét a vörösszárnyú keszeg kapta (44%), második helyen a szivárványos ökle végzett (32%), a sebes pisztráng harmadik lett (24%).

Fotó: wikipedia.orgFotó: wikipedia.org


A tájékoztatás szerint a vörösszárnyú keszeg az egyik legszebb Magyarországon megtalálható hal. Formás testét ezüstös pikkelyek fedik, alsó úszói pedig, köztük a „szárnyai”, azaz a mellúszói, általában élénkvörösek. Fölfelé nyíló szája elárulja, hogy táplálékát nem a mederfenéken, hanem a magasabb vízrétegekben, olykor a víz felszínén keresi. Kedveli az apróbb gerinctelen állatokat is, de táplálékának nagyobb részét növények, pl. fonalas algák, fiatal hajtások, rügyek, magvak teszik ki. Mindebből következik, hogy kedvelt élőhelyei a sekély, növényzetben gazdag állóvizek, a holtágak és mocsarak, de kisebb számban a lassú folyóvizekben is előfordul. Magyarországon a hegyi patakok és a kifejezetten gyors folyószakaszok kivételével szinte mindenütt megtalálható. Népszerűségéhez a széles körű elterjedés mellett az is hozzájárul, hogy nagyon sok kezdő horgásznak ez volt az első zsákmánya. A vörösszárnyú keszeget a Hej halászok, halászok népdalban is megéneklik.

A közleményben azt is hozzáteszik, hogy sűrűn irdalva és jól átsütve kitűnő halétel. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >