2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvan az év emlőse és az év kétéltűje

2019. január 07. 16:52, utolsó frissítés: 17:42

Itt van 2019 és a különböző magyar természetvédelmi egyesületek sorra hirdetik meg az év állatait. Január 3-án hirdette ki a Vadonleső csapata Facebook-oldalán, hogy az év emlőse nem más, mint a az eurázsiai hiúz, tudományos nevén Lynx lynx. Most pedig a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya választotta meg az év kétéltűjének a foltos szalamandrát (Salamandra salamandra).

Az eurázsiai hiúz Magyarországon az első világháború után tűnt el teljesen, de az 1980-as években újra megjelent a Börzsönyben, a Bükk-vidéken, az Aggteleki-karszton, és a Mátrában is. Létszámuk csekély, jelenleg alig 10 példány élhet a magyarországi erdőkben.

Eurázsia hiúz. Forrás: turaoldal.huEurázsia hiúz. Forrás: turaoldal.hu


A Vadonleső program először 2014-ben hirdette meg az Év Emlőse rendezvénysorozatot, amely minden évben más-más őshonos emlősállatra irányítja a figyelmet, hogy elősegítse azok megismerését és hatékonyabb védelmét. Az eurázsiai hiúz előtt a keleti sün (2014), az ürge (2015), a denevérek (2016), a mogyorós pele (2017), majd tavaly a földikutya kapta a kitüntetett figyelmet.

A foltos szalamandra a legnagyobb és leglátványosabb farkos kétéltű. Hasa általában szürke, háta és oldala fényes fekete, amelyet világos- vagy sötétsárga foltok tarkítanak. A középhegységi jellegű, hűvös klímájú erdők lárvanevelésre alkalmas vizei közelében él. Legnagyobb állománya az Északi-középhegységben található a Börzsönytől a Zemplénig, 200-300 méteres tengerszinttől felfelé. A foltos szalamandra Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint - olvasható a szakosztály közleményében.

Foltos szalamandra. Forrás: termeszettar.huFoltos szalamandra. Forrás: termeszettar.hu


Mint írják, a szalamandrát fenyegeti élőhelyének fokozatos kipusztulása, de a rá leselkedő legfőbb veszélyt a világszerte több helyen felbukkanó szalamandraevő kitridgomba (Batrachochytrium salamandrivorans) jelenti, ami a kétéltűek globális kereskedelmén keresztül jutott el Európába. A kórokozó az állatok testfelületén elszaporodva fekélyeket okoz, a bőr hámlásnak indul és az állat rövid időn belül elpusztul.

Bár Magyarországon ez a betegség eddig nem jelent meg, a kórokozó terjedésének megállítása érdekében 2017 júliusa óta tilos a szalamandrafélék (Salamandridae) és a szögletesfogsorú-gőtefélék (Hynobiidae) bármely fajának, valamint a koreai hasadékszalamandrának (Karsenia koreana) forgalmazása, tartása és tenyésztése. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >