2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ausztráliai pápaszemes repülőkutyák majdnem harmadát elpusztította egy hőhullám

2019. január 21. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

Nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy a hosszan tartó hőség miatt egyre gyakrabban támadnak emberre denevérek Ausztráliában, harapásos és karmolásos sérüléseket okozva.

A BBC most arról számolt be, hogy egy hőhullám két nap alatt majdnem a harmadát elpusztította a pápaszemes repülőkutyák ausztráliai populációjának.

Az állatok nem tudták túlélni a 42 Celsius-fokot is meghaladó hőmérsékletet Cairns városában, ahol a fákról kertekbe, medencékbe is potyogtak a pápaszemes repülőkutya (Pteropus conspicillatus) nevű denevérfaj egyedeinek tetemei.


    
A Western Sydney Egyetem tudósai friss kutatásukban megállapították, hogy nagyjából 23 ezer pápaszemes repülőkutya pusztult el november 26-án és 27-én. Önkéntes állatvédők látogatták meg a populáció hét élőhelyét a hőhullám tetőzése után, ennek alapján végezték a kutatók a számítást.
    
Justin Welbergen, a kutatás vezetője szerint az elhullott állatok száma emelkedhet, mert voltak olyan denevértelepek, amelyeket kihagytak a kalkulációból.
    
A hivatalos statisztika szerint csupán 57 ezer pápaszemes repülőkutya élt Ausztráliában november előtt.
    
A faj populációi Pápua Új-Guineában, Indonéziában és a Salamon-szigeteken is megtalálhatók, Ausztráliában viszont csak Queensland északi részének kis esőerdeiben élnek, ahol az őshonos fák beporzásában vesznek részt.
    
A kutató a BBC-nek elmondta, hogy nagyjából tízezer, más fajokhoz tartozó denevér is a forróság áldozata lett.
    
A repülőkutyák gyakran kapnak hősokkot, amikor a meleg meghaladja a 42 fokot. A novemberi hőhullám idején Cairnsban a városban mért valaha legmagasabb értéket, 42,6 fokot érte el a hőmérséklet.
    
A szakértők szerint a repülőkutyák nem érzékenyebbek az extrém hőre más fajoknál, ám mivel gyakran gyűlnek össze nagy számban emberi településeken, pusztulásuk is feltűnőbb és könnyebben dokumentálható. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >