2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Valószínű, hogy Románia nem fogja tudni elérni a 2020-ra kitűzött újrahasznosítási célszámokat

2019. február 01. 16:34, utolsó frissítés: 16:34

Az Európai Bizottság jelentése szerint Románia egyike azon tizennégy EU-s tagországnak, amely nem lesz képes elérni a 2020-ra kitűzött újrahasznosítási célintézkedést. Ennek értelmében, ezek az országok figyelmeztetésben is részesültek az Euronews szerint.

A legnagyobb problémák Máltán, Romániában, Görögországban és Cipruson vannak. 2016 során ez a négy ország együtt kevesebb, mint 20 százalékát hasznosította újra az év során termelt hulladékának. Ez akkor válik igazán szembetűnővé, ha megnézzük, hogy az EU célkitűzései szerint a tagországok 2020-ig képesek kell legyenek az évi hulladékmennyiségük 50 százalékának újrahasznosítására. Románia jelenleg a második helyen áll azon országok között, akik nem képesek elérni ezt a mértéket: évi szeméttermelésének mindössze 13 százalékát haszonsítja újra.

A legrosszabb helyen Málta áll, hiszen évi szeméttermelésének mindössze 7 százalékát képes újrahasznosítani. Görögország az évi szeméttermelésének 17 százalékát hasznosítja újra, akárcsak Ciprus és Észtország 28 százalékot hasznosít újra. Lengyelország már 44 százalékot hasznosít újra.

Adrian Gibbs, a jelentés készítő Eunomia nevű cég tanácsadója azt nyilatkozta, hogy sem Románia, sem Ciprus, Görögország vagy Málta nem valószínű, hogy képes lesz elérni az 50 százalékos határvonalat az EU által kitűzött 2020-as dátumig. (euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >