2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy rágcsáló a klímaváltozás első emlős áldozata

2019. február 24. 11:27, utolsó frissítés: 11:27

Kihaltnak nyilvánította nemrég Ausztrália környezetvédelmi minisztériuma azt a korallszirti mozaikfarkú patkányt, amely 2008-ban a kutatók adatai szerint még 50 egyedből állt. Az korallszirti mozaikfarkú patkány a globális felmelegedés első emlős áldozatának számít.

A Pápua-Új-Guinea és Ausztrália között található csendes-óceáni Torres-szoros Bramble Cay vagy Mazib Kaur kis szigetén élő korallszirti mozaikfarkú patkány (Melomys rubicola) eltűnéséről a queenslandi kutatók azt feltételezik, hogy a klímaváltozás miatt megemelkedett tengerszint okozta eláradások áldozatául esett. A korallzátony szigetét az elmúlt évtizedben többször elárasztotta a víz.

Az IUCN természetvédelmi szervezet adatai alapján 2008-ban a szigeten 50 egyed élt. A queenslandi kutatók pedig 2009 óta vizsgálták a fajt, időközben egyszer hatósági közreműködéssel megpróbáltak elhozni néhány példányt a szigetről annak érdekében, hogy megóvják a fajpusztulástól, azonban ez a kísérlet nem sikerült. 2016-ban már a Queenslandi Egyetem munkatársai által közzétett tanulmányból kiderült, hogy nagy valószínűséggel a faj kihalt. (thesydneymorningherald)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >