2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában is csatlakoztak a környezetvédő diákok pénteki globális demonstrációjához

2019. március 14. 19:26, utolsó frissítés: 19:44

Mint ahogy korábban már beszámoltunk róla nyílt levélben hirdettek világméretű demonstrációt a környezet védelmében március 15-re azok a diákok, akik hetek óta tüntetnek Nyugat-Európában azért, hogy a politikusok többet tegyenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért.

"Tetszik vagy sem, megváltoztatjuk az emberiség sorsát. Együtt fogunk fellépni március 15-én és még sokszor mindaddig, amíg nem jut érvényre a klímaváltozás elleni fellépés. Követeljük a világ döntéshozóitól, hogy vállalják a felelősséget és oldják meg a válságot. A múltban önök cserben hagytak minket. De a világ fiataljai elkezdtek mozgolódni, és nem nyugszunk" - írták a Guardian brit napilapban március 1-jén közzétett felhívásukban.

A Youth for Climate nevű mozgalom nem központilag szervezett, és nehéz nyomon követni gyorsan terebélyesedő tüntetéseiket, sokan a FridaysForFuture.org honlapon regisztrálnak rájuk.

A március 15-i globális fellépésre világszerte már mintegy 1600 rendezvényt regisztráltak 106 országban. Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Chilében, Ausztráliában, Indiában, Japánban és Iránban ezen a napon a diákok lógni fognak az iskolákból.

Romániában a FridaysForFuture.org térképe szerint a következő helyszínen lesznek megmozdulások:

• Kolozsvár: a Polgármesteri Hivatal előtt 12 és 13 óra között
• Marosvásárhely: a Polgármesteri Hivatal előtt 12 és 13 óra között
• Székelyderzs: faültetés 9 és 18 óra között
• Topoloveni (Argeș megye): a helyi iskola előtt 12 és 13 óra között
• Bukarest: Universității tér 12 és 13 óra között, illetve 16 és 18 óra között; Regina Elisabeta sugárút 15 és 15.15 óra között
• Konstanca: a Polgármesteri Hivatal előtt 16 és 18 óra között
• Románvásár (Roman, Neamț megye)
• Iași: a főtéren 10 és 11 óra között. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >