2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megdrágul néhány termék, de visszaváltható lesz a csomagolása

2019. április 01. 15:46, utolsó frissítés: 16:29

Vasárnaptól (március. 31.) az úgynevezett "üvegadó" értelmében elméletileg drágulniuk kellett volna az újratölthető, visszaváltható csomagolású termékeknek. Az új törvény szerint ugyanis 50 banis betétdíjat kellene a kereskedőknek kivetniük a visszaváltható csomagolású termékekre. A kereskedők a díjat akkor kellene visszafizessék a vásárlóiknak, ha azok rongálás nélkül, és az áfás számla felmutatásával visszaszolgáltatják a boltoknak, illetve áruházaknak a csomagolóanyagot.

A kormányrendelet életbe léptetésére azonban a boltok nem is készültek, hiszen az új szabályozásnak még nincs alkalmazási módszertana.

A szabályozás szerint viszont a gyártóknak kötelességük lenne arról tájékoztatni a vásárlókat, hogy mely termékek csomagolóanyagai minősülnek visszaválthatónak, továbbá a termék árát és a betétdíj összegét is kötelesek lennének feltüntetni a termékeiken.

Az új szabályozás arra kötelezné azokat a kereskedőket, akiknek a kereskedőfelületük meghaladja a 400 négyzetmétert, hogy alakítsanak ki visszaváltási pontokat is, ahol bárki visszaválthatja a csomagolást attól függetlenül, hogy hol vásárolta meg a visszaváltható terméket.

A szabályozást többek között azért kellene bevezetni, mert Románia az utolsók között van az EU-ban, ami a csomagolóanyagok újrahasznosítását illeti, jelenleg ugyanis az évente 1,3 millió tonna csomagolóanyagnak mindössze az 5%-át használjuk fel. A tervek szerint 2025-re ezt a számot 50% fölé, 2035-re pedig 65%-ra kell feltornászni.(a1.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >