2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tarlótüzek miatt 55 hektárnyi száraz növényzet égett le a hétvégén Hargita megyében

2019. április 01. 14:25, utolsó frissítés: 14:25

Összesen mintegy 55 hektárnyi száraz növényzet égett le a hétvégén Hargita megyében, ahol 15 tarlótűzhöz hívták ki a tűzoltókat.

Csak az elmúlt három napban Maroshévízen három, Csíkszeredában öt, Gyergyótölgyesen, Csíkszentgyörgy községben, Gyergyószentmiklóson, Ditróban , Székelyudvarhelyen, Csíkszentlélek községben és Bikafalván pedig egy-egy esethez riasztották a katasztrófavédelmet - tájékoztat közleményében az intézmény.

A szakemberek szerint az elmúlt években szokássá vált a lakosság körében, hogy a földeken, kertekben, gyümölcsösökben égetéssel próbálnak megszabadulni a növényi maradványoktól, különféle hulladékoktól, és sokszor felügyelet nélkül hagyják a tüzet.

„Ezúttal is több esetben fennállt a veszély, hogy a lángok átterjednek a közeli erdőre vagy gazdaságokra, csak a tűzoltók gyors közbelépésének köszönhető, hogy ez nem következett be, és így jelentősen kisebb mértékű kár keletkezett” - áll a közleményben.

Néhány nappal ezelőtt Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus felhívást intézett a lakossághoz, hogy ne gyújtsák fel a száraz növényi maradványokat, ugyanakkor felszólította a környezetvédelmi ügynökséget, a környezetvédelmi őrséget és a katasztrófavédelmi felügyelőséget, magyarázzák el az embereknek, milyen veszélyekkel jár a tarlóégetés. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >