2020. július 15. szerdaHenrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A klímaváltozás hatásai Romániában: erről tanácskoznak Bukarestben

2019. április 17. 13:23, utolsó frissítés: 13:34

Április 20-án Bukarestben szervezik meg a "Klímaváltozás: okok, hatások és megoldások" című konferenciát.

Az utóbbi 60 évben Romániában is rekordokat mértek a hőmérsékleti értékek és a csapadék alakulása tekintetében, hasonlóan a világ más országaihoz. A romániaiakat is egyre inkább érdeklik ezek a jelenségek, illetve a megelőzési lehetőségek. Hogy valódi esély legyen felvenni a harcot a klímaváltozással, lényeges, hogy az információinkat az ezt kutató tudósoktól kapjuk - emelik ki a szervezők.

A konferencián számos szakterület képviselői a klímatudósoktól a közgazdászokig és politológusokig arról tanácskoznak, hogyan befolyásolja a klímaváltozás a romániai társadalmat, és hogy milyen intézkedésekre van szükség egyéni és intézményes szinten.

A konferencián előadást tart dr. Roxana Bojariu klimatológus, az Országos Meteorológiai Adminisztráció klimatológiai intézetének igazgatója, dr. Lucian Toma energetikus, a Bukaresti Politechnikai Egyetem előadótanára, dr. Orieta Hulea biológus, a WWF Románia igazgatója, Victoria Cojocariu, a Centrul pentru Inovare Publică kutatója, Felicia Ienculescu-Popovici, a Greenitiative alelnöke és mások.

"Az utóbbi évszázadban a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének és más emberi tevékenységeknek a következményeként a globális átlaghőmérséklet közel egy teljes Celsius-fokot emelkedett. A bolygó felmelegedése gleccserek olvadását, tengerszint-emelkedést, a partmenti területek elárasztását, a szárazságok, hőhullámok és árvizek súlyosbodását, az erdőtüzek gyakoriságának és erősségének növekedését, a nagy víztározók kimerülését okozták és okozzák" - írják a szervezők.

A konferenciát a Föld Napja alkalmából szervezik a Nod Makerspace coworking irodában és közösségi alkotóműhelyben, a belépés ingyenes, várják a nagyközönséget is a helyek függvényében. Szervezők: Romániai Szekuláris-Humanista Egyesület (ASUR – Asociaţia Secular-Umanistă din România) és a Román Humansita Egyesület (AUR – Asociaţia Umanistă Română) a norvégiai Human-Etisk Forbund támogatásával. (via Green Report)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >