2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rájöttek, hogy hova tűnt a Marsról a víz

2019. május 14. 11:56, utolsó frissítés: 12:19

Új hidrológiai ciklust fedeztek fel a Marson, a kutatók szerint a szezonális vízkörforgás jelentősen hozzájárul a vörös bolygó folyamatos vízveszteségéhez, és így tűnhetett el egy korábban létezett óriási óceán is.

Így nézhetett ki több millió éve a Mars felszíne, egy óriási óceánnal.
<br />
Fotó: NASA/GSFCÍgy nézhetett ki több millió éve a Mars felszíne, egy óriási óceánnal.
Fotó: NASA/GSFC


Számítógépes szimulációk szerint a vízpára legyőzi a Mars légkörének középső részén lévő hideg levegő képezte akadályt, és feljut a magasabb légrétegekbe. A Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézettel dolgozó göttingeni Max Planck Napkutató Intézet (MPS) tudósai úgy vélik, az új ismeretek hozzájárulhatnak a Mars története során bekövetkezett nagymértékű vízveszteség megértéséhez.

A Geophysical Research Letters című szaklapban bemutatott új felfedezés hátterének megértése betekintést enged a Naprendszer korai korszakába: több milliárd évvel ezelőtt a Mars felszínén folyók és egy óceán is megtalálható volt. Ma azonban már csak kis mennyiségű fagyott víz létezik a bolygó talajában. Az MPS szerint a Mars eredeti vízkészletének legalább 80 százalékát elveszítette.

A Mars felső légkörében a Nap ultraibolya sugárzása a vízmolekulákat hidrogénné és hidroxilgyökökké hasította ketté. A hidrogén pedig pótolhatatlanul elillant az űrbe. A mérések szerint még mindig vész el ilyen módon víz. Az azonban nem volt ismert, hogyan jut el a pára a felsőbb légrétegekbe, hiszen a hidegebb közbülső légköri rétegnek fel kellene tartóztatnia a gázt, miközben megfagyasztja.

Az orosz és német kutatók egy eddig ismeretlen mechanizmust fedeztek fel, amely az MPS szerint egyfajta pumpára emlékeztet. A számítások szerint az általában jéghideg középső marsi légkörréteg bizonyos helyeken és bizonyos évszakokban naponta kétszer átjárhatóvá válik a vízpára számára.

Az "átjáró" két földi évnek megfelelő időszakonként nyílik meg, amikor a Mars déli félgömbjén nyár van. Csak ott és csak ebben az évszakban kerülhet az új ismeretek szerint a vízpára az alsó légkörből a felsőbe. A szelek innen az északi sarkvidék felé terelik a ritka gázt. Miközben a vízpára egy része szétesik és az űrbe távozik, a maradék a sarkok közelében visszaszáll az alsóbb rétegekbe.

Ezt a szokatlan vízkörforgást erősítheti egy másik marsi jelenség: az erőteljes porviharok. "A pormennyiség, amely egy ilyen vihar során a légkörbe keveredik, megkönnyíti a vízpára magasabb légrétegekbe szállítását" – mondta Alekszandr Medvegyev, az MPS tudósa.

"A Mars légköre nyilvánvalóan jóval átjárhatóbb a vízpára számára, mint a Földé. Az újonnan megismert, szezonális vízkörforgás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a vörös bolygó továbbra is vizet veszít" – emelte ki Paul Hartogh, az MPS tudósa. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >