2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megduplázták az energiapazarló háztartási gépek cseréjére szánt kormánytámogatást

2019. május 23. 20:21, utolsó frissítés: 2019. május 24. 10:25

A tavalyi kétszeresére emelték, és a televízió-készülékekre is kiterjesztették Romániában az energiapazarló háztartási gépek lecserélésére szánt kormánytámogatás keretösszegét - jelentette be a csütörtöki kormányülésen Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Az idei támogatási programra, amelyre péntektől jelentkezhetnek a régi háztartási gépeiket energiatakarékosra cserélő polgárok, 40 millió lejt fordít a román állam. A tavalyi 20 millió lejes támogatás a meghirdetést követően egy hétre volt elegendő - emlékeztetett Dăncilă.

A környezetvédelmi minisztérium 200-tól 400 lejig terjedő összeggel támogatja a régi mosógépek, mosogatógépek, fagyasztóládák és légkondicionáló berendezések cseréjét típustól függően.

Tavaly mintegy 500 tonnányi, 13 ezer darab energiapazarló gépet adtak le a hulladékgyűjtőknél a programban résztvevők, idén 2500 tonna a terv - közölte Gabriela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

A program kidolgozására a több mint tíz éve indult roncsautó-program szolgált mintául, amelynek eredményeként több mint 600 ezer környezetszennyező használt autót vontak ki a forgalomból Romániában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >