2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint ezerötszáz tonna műanyag jut évente a Dunából a tengerbe

2019. június 03. 12:20, utolsó frissítés: 12:22

Naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot 'szállít' a Fekete-tengerbe a Duna, ez évente 1533 tonnát tesz ki - derül ki a Mai Mult Verde nevű környezetvédelmi egyesület jelentéséből.

Az egyesület számos projektet futtat a folyóvizek és a természetes környezet tisztán tartása érdekében, és céljai közé tartozik többek között a tisztításhoz szükséges infrastruktúra fejlesztése, valamint információs kampányok szervezése, főleg a fiatalok és gyerekek körében.Az év végéig, a román hatóságok bevonásával, a műanyaghulladék-gazdálkodás, a vízvédelem és a környezeti nevelés közpolitikáinak felmérését és felülvizsgálatát tervezik.

A projekt része azon törekvéseknek, amelyekkel enyhíteni próbálják a világóceán műanyagszennyezését, amelyet globális szinten a legnagyobb környezeti problémának tekintenek. A becslések szerint előfordulhat, hogy 2050-re az óceánokban több legyen a műanyag, mint a hal.

A 2008 óta működő MaiMultVerde által szervezett akciókban az önkéntesek több mint 350 tonna műanyagot gyűjtöttek össze a természeti területekről (erdőkből, folyómedrekből, turistaútvonalakról). (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >