2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ne menj delfináriumba! - kérték az állatvédők a gyereknapozókat Konstancán

2019. június 03. 21:27, utolsó frissítés: 21:31

Békés tüntetést szervezett a konstancai delfinárium előtt június elsején a Freedom and Respect for Every Earthling Egyesület, tiltakozva a delfinárium kibővítésének terve ellen. A delfinárium kibővítését a Turisztikai Minisztérium közpénzből támogatja, eközben azonban a delfinek fogva tartása, történjen az kisebb vagy valamivel nagyobb medencékben, immorális és felelőtlen, vélik az állatvédők.

A F.R.E.E. Egyesület az ország több régiójából mozgósított állatvédőket a konstancai demonstrációra, amelynek szervezésében a PETA németországi szárnyával is együttműködtek.


A tüntetés célja nemcsak a tiltakozás kifejezése volt, hanem a turisták informálása a rendkívül intelligens állatok fogságban tartásának súlyos következményeiről. Még ha fogságban is élnek, továbbra is ugyanazok az ösztönök hajtják őket, mint vadon élő társaikat: napi 150 kilométert is leúsznának, hatalmas a mozgásigényük, akár 300 méter mélyre is lemerülnek, komplex társadalmi struktúrákban élnek, olyan közösségekben, amelyek akár az ezer főt is elérhetik - hangsúlyozzák az állatvédők.

Egyetlen delfinárium, legyen bármilyen nagy, sem tudja pótolni a szabadságot számukra, és kielégíteni a szükségleteiket; a fogság, amelyben ráadásul produkciókra lényszerítik őket a turisták előtt, nem természetes életformájuk, és veszélyezteti a fizikai egészségüket is - hívják fel a figyelmet.

A konstancai delfinárium két delfinje, Ni-Ni és Chen-Chen sajnos nem engedhető szabadon, mivel már fogságban születtek, ám lehetséges volna őket egy olyan tengeri menhelyre menekíteni, ahol csendesebb, természetközelibb életet élhetnének, és nem kellene a turistákat szórakoztatniuk - áll a F.R.E.E. közleményében.

A turisztikai minisztérium által a delfinárium kibővítésére szánt pénzösszeget inkább a fekete-tengeri delfinpopuláció védelmére és megőrzésére kellene fordítani, valamint a szabadban élő delfinek megfigyelésének lehetőségét a turisták körében népszerűsíteni - vélik.

A fekete-tengeri delfineket nagy mértékben veszélyezteti a vízszennyezés, zajszennyezés, orvvadászat, a zsákmányul szolgáló halfajták egyedszámának csökkenése, valamint maga a halászat, ugyanis belegabalyodhatnak a halászhálókba és megfulladnak. Védelmükre a delfináriumok nem alkalmasak, inkább tengeri rezervátumokat kellene létrehozni, ahol nagyobb védettséget élveznek. A delfináriumok sem oktatási, sem természetvédelmi célt nem szolgálnak; az EU-ban 11 országból 19 civil szervezet szövetkezett arra, hogy betiltsák a hasonló létesítmények működését.

A turisták informálása a szervezet szerint sikeres volt, a legtöbb ember nem tudta, hogy a két konstancai delfin abban az egyetlen kicsi medencében tengeti napjait. Főleg a gyerekek bizonyultak rendkívül nyitottnak és empatikusnak; voltak, akik a kapott információk hatására nem váltottak jegyet a delfinprodukcióra - mesélte Cristina Cojocea, a F.R.E.E. egyesület képviselője. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >