2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szélsőséges jégolvadás zajlik Grönlandon

2019. június 15. 15:13, utolsó frissítés: 15:14

A tegnapig Grönland 40 százaléka olvadt el, összesen több mint 2 gigatonna a becsült jégvesztesség. Egy giatonna 1 milliárd tonnát jelent. Grönland egy nagy sziget, amelyet jelentős jég takar, de rendkívül szokatlan, hogy június közepén ennyi jég elolvadjon. Az „olvadási időszak” a szigeten június és augusztus között van, amely júliusban tetőzik – írja a CNN meteorológusa.

A mostani jégolvadás „szokatlan, de nem váratlan”, mondta Thomas Mote, a Georgiai-i Egyetem kutatója, akinek a szakterülete Grönland éghajlata. Állítása szerint a jelenség hasonló ahhoz, amit 2012 júniusában is tapasztaltak, amikor szinte a teljes jégállomány olvadni kezdett. A nyár elején ekkora mértékű olvadás rossz jel, amely előrevetíti, hogy 2019-ben új rekord lesz a jégveszteség. - tájékoztatott a kutató.

Mote elmagyarázta, hogyan olvad a jég és hótakaró a szigeten, kitérve a korai szakaszra, amely meghatározó a nyár további időszakaira is. A fehér hó és jég visszaveri a napsugarakat, ami csökkenti a hőtárolást, és elősegíti, hogy a jégtakaró hideg maradhasson. A jelenség „albedo” néven ismert.

„A mostani olvadások következtében megváltozott az albedo felülete”, monta Mote, ami miatt több hőt fog elnyelni nyár közepén a jég, és hamarabb olvadni kezd. A székértő szerint „minden jel arra utal, hogy jelentős olvadási időszaknak nézünk elébe” - és nem ő az egyetlen szakértő aki így vélekedik.

National Snow and Ice Data Center, University of Colorado BoulderNational Snow and Ice Data Center, University of Colorado Boulder


Jason Box, jég- és klimakutató már májusban jelezte, hogy az idén egy nagyszabású olvadás várható. Rámutatott, hogy már áprilisban szokatlanul korán elkezdődött az olvadás, illetve maga az „olvadási időszak” három héttel hamarabb elkezdődött, ami sokkal korábban a már említett 2012-es olvadásnál is.

Ráadásul a mostani hótakaró sokkal vékonyabb Grönland nyugati oldalán, amely a korai olvadással összefüggésben arra enged következtetni, hogy az idén akár az eddigi legnagyobb jégolvadásnak lehetünk a tanúi.

A szakértők szerint szélsőséges olvadásokat mértek 2007-ban, 2010-ben, 2012-ben, és megjegyzik, hogy amit a 1990-es években a szélsőséges olvadásnak tartott a kutatás, az ma már a normális, amelynek globális jelentősége van, főként a tengerszint növekedésére. (CNN)

Nyitókép: National Geographic

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >