2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Euractiv: az uniós tagállamok többsége támogatná a klímasemlegesség 2050-es célkitűzését

2019. június 17. 20:51, utolsó frissítés: 20:51

Már az európai uniós tagállamok többsége támogatná, hogy célkitűzésként határozzák meg a klímasemlegesség elérését 2050-re, így egyre nagyobb esély van arra, hogy ezt elfogadják e heti csúcstalálkozójukon az uniós vezetők - jelentette hétfőn az Euractiv brüsszeli hírportál.

A kezdeményezést eredetileg nyolc, zömében észak- és nyugat-európai tagállam hirdette meg, bennfentes források szerint ugyanakkor mára tizennyolc ország felsorakozott mögötte, köztük az eleinte vonakodó Németország és Olaszország is, részben valószínűleg a fokozódó belpolitikai nyomásnak engedve. A támogatók között van többek között az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Spanyolország is.

Előző héten még csekély volt az esély a megállapodásra, az akkor kiszivárgott zárónyilatkozat-tervezetben azt is írták, hogy majd később visszatérnek a kérdésre, mostanra azonban jelentősen megnőtt az elfogadás valószínűsége.

Az Euractiv arról számolt be, hogy a támogatók még próbálják megnyerni a szkeptikusabbnak számító kelet- és közép-európai tagországokat, amelyek a nagyobb mozgástér érdekében 2050 helyett inkább úgy fogalmaznának a szövegben, hogy "az évszázad közepére". .

Sajtóhírek szerint Bulgária és Lengyelország képviselője tiltakozott egy múlt heti egyeztetésen, ettől függetlenül kompromisszumos megoldás még elképzelhető, annak ellenére is, hogy a döntéshez egyhangú szavazásra van szükség.

Névtelenül nyilatkozó szakértők aláhúzták, hogy az "ellenzők" sem feltétlenül mind ellenzik a célkitűzéseket, többüknél inkább csupán arról van szó, hogy csak az év végén adnák jóváhagyásukat, más országok viszont azt szeretnék, ha az ENSZ szeptemberi klímacsúcsán már bemutathatnák az elfogadott terveket.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében 2050-re szén-dioxid-semlegessé kellene tenni a gazdaságot, ezzel is hozzájárulva a globális felmelegedés mérsékléséhez.

Korábban az EU azt vállalta, hogy 2030-ra legalább 40 százalékkal szorítja le a károsanyag-kibocsátását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >