2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Azonnali hatállyal függesszék fel a pacsirtavadászatot, követeli a Natura 2000-es Koalíció

2019. június 22. 14:40, utolsó frissítés: 14:41

A pacsirtavadászat nem egy szükséges intézkedés, és semmilyen gazdasági szempontból nem igazolható, ugyanakkor nincs hagyománya sem Romániában - szögezte le a Green Report portálon megjelent közleményében a Natura 2000-es Koalíció is. Mint írják, a pacsirtavadászatból befolyó összeg nem járul hozzá jelentősen az állam költségvetéséhez, a vadásztársaságok számára a faj semmilyen "menedzsmentköltséget" nem jelent, nem okoz károkat és nem szorul etetésre (ellentétben egyes nagytestű növényevőfajokkal vagy egyes nagyragadozókkal), mégis, évente több száz ezer példány kilövését hagyja jóvá a víz- és erdőügyi minisztérium.

Mint arról beszámoltunk, a víz- és erdőügyi minisztérium 440 ezer pacsirta - és sok más madár- és emlősfaj - kilövését engedélyezte a következő egy évre. A 2020 tavaszáig érvényes vadászati kvótákat tartalmazó miniszteri rendeletet Ioan Denes miniszter írta alá, és május 14-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Románia egyike azon kevés európai országoknak, ahol a mezei pacsirta (Alauda arvensis) vadászata engedélyezett, bár maga a faj védett az érvényben lévő törvények szerint - mutatnak rá a Natura 2000-es természetvédelmi területek gondnokságait tömörítő koalíció képviselői az idézett közleményben.

Hivatalos adatok szerint 2018-2019 között a pacsirták felét külföldi vadászok lőtték ki, 2017-2018 között ez az arány még több, 58% volt. A pacsirtaállomány egész Európában csökkenőben, az utóbbi 36 évben az európai populáció gyakorlatilag kevesebb mint felére zsugorodott, elsősorban az élőhelyek visszaszorulása miatt, ami az intenzív mezőgazdaság számlájára írható. A vadászat csak felgyorsíthatja ezt a csökkenést - szögezik le.

Természetvédelmi szempontból a mezei pacsirta romániai vadászata számos problémát és kockázatot jelent, a legfontosabb a szándékos vagy szándéktalan orvvadászat (szigorúan védett, a pacsirtával "összetévesztett" fajok kilövése), valamint a mezei pacsirta állományának további, gyorsított csökkenése európai és romániai szinten. Azokon a vadászterületeken, ahol a legtöbb mezei pacsirtát kilövik Romániában, él néhány nagyon szigorúan védett faj, a szikipacsirta (Calandrella brachydactyla), a kalandrapacsirta (Melanocorypha calandra), a búbospacsirta (Galerida cristata) és a parlagi pityer (Anthus campestris), amelyeknek a vadászata szigorúan tilos. Ám bizonyos távolságból, tapasztalat és megfelelő felszerelés (messzelátó) nélkül nagyon nehéz vagy lehetetlen megkülönböztetni őket a mezei pacsirtától, hiszen méretben és színben nagyon hasonlóak. Ily módon nő a szándéktalan orvvadászat esélye - mutatnak rá. Az utóbbi években leleplezett orvvadászat-szállítmányok bizonyítják ennek a rizikónak az érvényességét.

Kalandrapacsirta. Fotó: sor.roKalandrapacsirta. Fotó: sor.ro

Mezei pacsirta. Fotó: Daniel Pettersson via WikipediaMezei pacsirta. Fotó: Daniel Pettersson via Wikipedia


Jelen pillanatban a vándormadarak populációinak esetében nincs egy olyan módszer, amivel meg lehetne állapítani az esetleges vadászati kvótákat, így ezeket a vadásztársaságok kérésére, minden tudományos alapot nélkülözve szabják ki - hívják fel a figyelmet. A vadászat szeptember 15-október 31. között zajlik, amikor Románia területén más országokból érkezett pacsirtapopulációk is tartózkodnak. Ily módon lehetetlen megállapítani, hogy a romániai vadászat milyen mértékben és hogyan sújtja a pacsirták romániai és európai populációját, valamint más, szigorúan védett fajokat.

A Natura 2000-es Koalíció Föderációjának tagjai ezért immorálisnak és alaptalannak tartják ennek az emblematikus fajnak a további vadászatát - szögezik le. Egyetértenek a Román Madártani Társaság (SOR) és a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület pacsirtavadászatot elítélő, már korábban ismertetett hivatalos álláspontjával, lévén e szervezetek a madárfajok megőrzésére szakosodva jó ismerői a helyzetnek.

"Hiszünk a tudományos módszerek és adatok felhasználásának fontosságában a vadászati kvóták megállapítása esetén is. Abszolút szükségesnek gondoljuk az elővigyázatosság és megelőzés alapelveinek tiszteletben tartását a madarak vadászata esetében. Ezeket az elveket a román állam elismerte a Biodiverzitás Megőrzéséért Nemzeti Stratégia és Akcióterv 2010—2020 elnevezésű dokumentumban" - áll a közleményben.

A föderáció ezért követeli a mezei pacsirta vadászati kvótájának nullára csökkentését 2019-re; kérik, hogy az illetékesek vegyék le ezt a védett fajt a vadászható fajok listájáról; továbbá induljon vita az állami intézmények, a civil szervezetek képviselői és más érdekelt felek részvételével a vadászható madárfajok listájáról, az ezekre kiszabott vadászati kvóták engedélyezési módszertanáról, valamint a vadászati és természetmegőrzési érdekek összehangolásáról. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >