2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több ezer kiló emberi ürülék marad a Mount Everesten a turisták után

2019. június 24. 16:29, utolsó frissítés: 17:28

A Mount Everestet ellepő tömegek emberi ürüléket és rengeteg szemetet is hagynak maguk után. 8000 méter magasságban, a 4-e számú táborban például 30 sátrat talált egy független takarító csoport. Vezetőjük szerint a benne lévő tartalmukkal együtt ötezer kilónyi hulladékot jelentenek a sátrak, írja az MTI.

„A magasság, az oxigénhiány, a veszélyes, jeges, meredek sziklafalak és a rossz idő miatt nagyon nehéz leszállítani akkora tárgyakat, mint ezek a sátrak" – mondta el az AP-nek Dava Szteven Serpa, aki 12 éve a Mount Everest megtisztításáért folyó kampány egyik vezetője. 2008 óta közel 20 ezer kilogramm szemetet hozott le csapatával a hegyről.

A légzési nehézségektől kimerült, hányingerrel küzdő turisták inkább maguk mögött hagyják a nehéz sátrakat, meg sem kísérlik levinni magukkal. A jégbe fagyott vásznakról szándékosan letépik a márkajelzéseket, hogy el ne vezessenek a tettesekhez – magyarázta Dava Szteven Serpa.

Nem lehet tudni, pontosan mennyi szemét maradt a hegyen, mert csak akkor válik láthatóvá, ha elolvad a hó.

A 2-es számú táborban a takarítók szerint nagyjából 8000 kilogramm emberi ürülék maradt az idei mászószezon után.

Egyes mászók nem használnak alkalmi vécéket, hanem lyukat fúrnak a hóba, így az ürülék a szűk gleccserhasadékokba hullik. A globális felmelegedés miatt azonban a gleccserek és hasadékaik is egyre fogynak, a túlcsorduló mennyiségű ürülék pedig folyik le az alaptábor, majd a települések felé. Az alaptáborban lakók olvasztott havat isznak, amit a kiolvadó, lefelé folyó ürülék szennyez.

Független szervezetek a szemételhelyezés állami szabályozását követelik, többek között a mászók ellátását biológiailag lebomló, nem szennyező ürülékes zsákokkal.

Az állam azt tervezi, hogy minden mászónak négyezer dollár letétet kell fizetnie indulás előtt, amit nem kap vissza, ha az előre nyilvántartásba vett és jelzéssel ellátott holmiját le nem hozza az Everestről.

Az Everest-mászásokat szervező cégek turistánként csak 30 ezer dollárt szednek, az árakat többek közt a szemétszedésért szedett csekély díjakkal tartják alacsonyan. Idén tömegnyomor volt az Everesten, teherhordókkal együtt több mint hétszázan jártak a hegyen. (mti)


Nyitókép: U.S. Air Force Capt. Colin MerrinReleased
Forrás: jble.af.mil

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >