2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ökológiai katasztrófa fenyeget a hargitafürdői kaolinbánya zagytározójánál

2019. június 24. 16:57, utolsó frissítés: 2019. június 25. 10:05

Kritikus a helyzet a hargitafürdői volt kaolinbánya zagytározójánál, ahol az utóbbi hetek heves esőzései miatt „súlyos következményekkel járó ökológiai katasztrófa fenyeget” - közölte hétfőn Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus, aki gyors közbelépést sürgetett.

A megyei katasztrófavédelmi bizottság ülésén a prefektus elmondta: a helyzetre egy erdész hívta fel a figyelmüket.

„Ha ez a savas üledék megcsúszik és elindul a völgyön, az büntetőjogi probléma. Azok, akik megtagadják a cselekvést, nem válaszolnak, nem jönnek tárgyalni, viselik a törvény szigorát. Mert ott (...) baleset, hatalmas ökológiai katasztrófa lesz” - mondta Andrei.

Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Őrség felügyelője kifejtette: már áprilisban felvették a kapcsolatot a felszámolóbiztossal (a bányát üzemeltető cég csődbe jutott - szerk. megj.), hisz neki lenne kötelessége, hogy gondoskodjék a zagytározó biztonságáról, ám ez egy hosszadalmas folyamat és az esőzések miatt egyelőre semmit sem lehet tenni.

Miklós Géza, a Hargita Megyei Vízgazdálkodási Társaság igazgatója beszámolt arról, hogy a legnagyobb problémát az okozza, hogy a kettes számot viselő zagytározóban eltömődött az úgynevezett fordított szűrő, amely a meddőhányón kívülre csatornázta az esővizet, és ezt a problémát sürgősen meg kell oldani.

A prefektus július 2-ára megbeszélést hívott össze, amelyen minden érintett fél részt vesz, és ezen döntenek arról, hogy miként lehetne megelőzni egy természeti katasztrófát.

A Transindexen már kilenc évvel ezelőtt beszámoltunk a helyzet súlyosságáról, ám azóta sajnos semmiféle előrelépés nem történt. (hírszerk./agerpres)

Nyitókép: http://grimpix.blogspot.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >