2018. április 22. vasárnapCsilla, Noémi
18°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mikrorészecskék a tusfürdőkben: az óceánokat szennyezi az Amway és társai

2016. július 28. 17:11, utolsó frissítés: 2016. augusztus 03. 01:18

Az Amway, Estée Lauder és a Revlon azok közé a kozmetikum- és higiéniai termékeket gyártó nagyvállalatok közé tartozik, amelyek a leginkább szennyezik az óceánokat műanyag mikrorészecskékkel – jelentette be a Greenpeace. Más vállalatok, például a németországi Beiersdorf, és Henkel, valamint az amerikai Colgate-Palmolive és az L Brands a szervezet megkeresésére ugyanakkor hajlandóságot mutattak arra, hogy lemondjanak a mikrorészecskék használatáról.

A mikrorészecskék abból a célból kerülnek a tusfürdőkbe és más kozmetikai termékekbe, hogy a bőrradírozást elősegítsék, ám mivel nagyon aprók, a szennyvíztisztító berendezések szűrői nem tudják visszatartani ezeket, így a tengerek és óceánok vizébe kerülnek. A halak és más élőlények pedig élelemnek nézik és lenyelik, így a mikrorészecskék bekerülnek a táplálékláncba.

A Greenpeace rangsorolása szerint a GSK, Yves Rocher, LG, P&G vagy a Johnson & Johnson sem áll túl jól a mikrorészecske-szennyeződés megelőzése terén. A szervezet álláspontja szerint az önkéntes vállalások nem elegendőek, és világszinten törekedni kell a mikrorészecskék teljes betiltására.

Bizonyos országokban már betiltották a mikrorészecskék használatát. Ausztráliában, Kanadában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban érvényben van a tiltás, ugyanakkor Európában is tervezik, hogy törvényt hoznak a kozmetikumgyártás ilyen irányú korlátozására.

Az óceánokba évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül. 2002-2013 között a műanyaggyártás volumene 50%-kal nőtt, 204 millió tonnáról 299 millió tonnára. (green report)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >