2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az idei év júniusa volt a valaha mért legmelegebb júniusi hónap a Földön

2019. július 03. 13:36, utolsó frissítés: 13:36

A 2019-es év júniusa volt a valaha mért legmelegebb június hónap a Földön, állítja a Copoernicus európai intézet. Az intézet szerint az idei rekordrét elsősorban az európai hőhullám a felelős, amely a globális felmelegedés miatt nagy valószínűséggel ismétlődni fog a közeljövőben.

A Copoernicus európai intézet adatai szerint az idei év júniusában 0,1 Celsius-fokkal haladta meg a hőmérséklet a korábbi rekordnak számító, 2016-ban mért júniusi csúcshőmérsékletet. Európában átlag 2 Celsius-fokkal haladta meg a hőmérséklet a megszokott értékeket.

A Szaharából érkező hőhullám miatt a múlt héten számos európai országban megdőltek a melegrekordok. Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban a hőmérséklet helyenként 10 Celsius-fokkal is meghaladta az évszaknak megfelelő értékeket.

Forrás: worldweatherattribution.orgForrás: worldweatherattribution.org


A Copernicus adatai szerint a múlt heti délnyugat-európai hőmérsékletek abnormálisan magasak voltak, és a kutatók azt állítják, hogy a júniusi európai hőmérséklet 3 Celsius-fokkal is magasabb volt az 1850 és az 1900 között mért átlagnál.

Jean-Noel Thépaut, a Copernicus főnöke úgy véli, hogy bár az elmúlt hetek hőmérsékletei kivételes esetnek számítanak, azért még félő, hogy a klímaváltozás miatt a jövőben több hasonló is bekövetkezhet. A Copernicus munkatársai szerint nehéz lenne ezt a rekordhőmérsékletet közvetlenül az éghajlatváltozásnak betudni, de többen is úgy vélik, hogy a múlt hetihez hasonló hőhullámok esélye legalább „ötször kisebb volna”, ha az ember „nem tenné tönkre az éghajlatot”.

A meteoromania.ro által még az éve elején közzé tett grafikonon is nagyon jól látszik, hogy 1901-től hogyan alakult Romániában az átlaghőmérséklet értéke:

Forrás: meteoromania.ro Forrás: meteoromania.ro


A Meteorológiai Világszervezet (WMO) pénteki közleménye szerint az európai hőhullám teljesen összhangban van az üvegházhatású gázok okozta időjárási szélsőségekkel, és nagy a valószínűsége annak, hogy 2019 lehet majd az egyik legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta. Továbbá WMO úgy véli, hogy a 2015-2019-es időszak lesz a legmelegebb ötéves időszak a feljegyzések kezdete óta. (independent.co.uk/hírszerk)

Nyitókép: publicdomainpictures.net

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >