2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump összevissza dicsérte a saját kormányzata környezetvédelmi politikáját

2019. július 09. 13:57, utolsó frissítés: 14:01

Kormányzata környezetvédelmi politikáját dicsérte Donald Trump amerikai elnök a környezetvédelmi hivatal (EPA) elnökével, szakembereivel és aktivistákkal tartott tanácskozáson a Fehér Házban hétfőn délután.

Trump kifejtette: lehetségesnek tartja, hogy az Egyesült Államok vezesse a környezetszennyezés elleni harcot a világban és egyúttal előmozdítsa, segítse a fosszilis fűtőanyagok alkalmazását.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok az első helyen áll a világban a tiszta ivóvíz biztosításában, és úgy csökkentette a levegő szennyezését és fogta vissza a káros anyagok kibocsátását, hogy közben erősítette az ipari tevékenységet és csökkentette a túlburjánzó szabályozást. "Az erős gazdaság életfontosságú az egészséges környezet fenntartásához" - fogalmazott.

A tanácskozáson jelen volt Rick Perry energetikai és David Bernhardt belügyminiszter is. Az amerikai kormányzatban a belügyminisztérium nem a hagyományos belügyi feladatokat látja el, hanem a területrendezést, a környezet-, és a természetvédelmet felügyeli.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy Donald Trump több mint egy tucatnyi szabályozást törölt el és általában véve is lazított a szigorú környezetvédelmi előírásokon, lehetővé tett ingatlanfejlesztéseket természetvédelmi területeken, és nem utolsó sorban bejelentette az Egyesült Államok kivonulását a párizsi klímavédelmi egyezményből.

Fontos még azt is elmondani, hogy nemrégiben Trump külügyminisztere, Mike Pompeo azt nyilatkozta egy miniszteri tanácskozáson, hogy az amerikai elnök kormánya számára az eltűnő jégsapkák kiaknázandó lehetőséget, nem pedig egy kezelésre szoruló válságot jelentenek.

A külügyminiszter szerint ugyanis az olvadó jégsapkák új átjárókat és lehetőségeket nyitnak majd meg a kereskedelem számára, és kiemelte, hogy ezáltal Ázsia és a nyugati országok között, akár húsz nappal is lerövidülhetnek a hajózások időtartamai. (mti/hírszerk)

Nyitókép: flickr.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >