2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Évi több mint 2 milliárd hüllővel, madárral és kistestű emlőssel végeznek a házi macskák Ausztráliában

2019. július 09. 16:33, utolsó frissítés: 16:33

Évente több mint kétmilliárd hüllővel, madárral és kistestű emlőssel végeznek a házi macskák Ausztráliában – derült ki egy új tanulmányból.

A Charles Darwin Egyetemen dolgozó John Woinarski, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, Sarah Legge és a Sydney-i Egyetem munkatársa, Chris Dickman a közös tanulmányukban azt írja: az elmúlt 200 évben végbement ausztráliai emlőspusztulások legalább kétharmadának egyik meghatározó oka a macska volt, miközben a gazdák mit sem sejtettek kedvenceik ártalmas tevékenységéről.

„Egyetlen házi macska átlagosan 75 állattal végez évente, de a gazdájuk sok esetben nem szemtanúja a tetteknek” – mondta Legge, aki szerint ez a szám alacsonynak tűnhet egy vadon élő macska évi 740 áldozatához képest, de a városi területeken sokkal nagyobb számban, km2-enként akár 60-nál is többen fordulnak elő a macskák.

„Ez azt jelenti, hogy a városokban élő macskák évente sokkal több állatot ölnek meg négyzetkilométerenként, mint a vadon élő társaik”
– mondta Legge.

Woinarski szerint a probléma megoldását nehezíti az emberek macskák iránti szeretete, de az ausztráloknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a kedvenceik mekkora fenyegetést jelentenek az őshonos ausztrál vadvilágra. (mti)

Nyitókép: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >