2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fél év alatt több üveget gyűjtöttek Háromszéken, mint tavaly

2019. július 11. 16:14, utolsó frissítés: 16:40

Márciustól júniusig tartott a sepsiszentgyörgyi Tega Rt. által szervezett, 2019-es üveggyűjtési akció első ciklusa: Máthé László igazgató fölöttébb elégedett a féléves eredményekkel, amelyek jelentősen meghaladták a 2018-as teljes év mutatóit.

„Akkor tudunk jó eredményeket elérni, ha a vegyes hulladékba nem kerül újrahasznosítható anyag. Az a tapasztalatunk, hogy a Tega hatáskörébe tartozó településeken nem változott a harang alakú üveggyűjtőkbe, illetve nejlonzsákokba kerülő üveg mennyisége, viszont így is összegyűlt összesen majdnem 118 tonna üveg. Ez a mennyiség szép lassan más helyre került volna, így pedig mindenki jobban járt. Jók a visszajelzések, az a dobozos sör, amit 5 kg üvegért adunk, sok embert megmozgat. Nekünk azért éri meg, mert így nem kerül a felhasználhatatlan anyagok közé a nehéz üveg, nem kell érte lerakási díjat fizetnünk” – fogalmazott Máthé László.

Mint ismeretes, a Tega márciusban indított üveggyűjtő akciója keretében, a hulladékszállítási céghez tartozó városokban és községekben gyűjtöttek üveget, elektromos hulladékot, valamint nagyobb méretű lomokat. Az üvegek esetében 5 kg-ért cserébe 0,5 literes dobozos sört adott a cég cserébe, az elektronikai eszközök ellenértékét a hulladékszállítási számlából vonták le, a nagyobb méretű, nem hasznosítható hulladékokat, lomokat pedig ingyenesen szállították el.

Üvegekért cserébe dobozos sörtÜvegekért cserébe dobozos sört

Az üvegre vonatkozó eredmények mindenképp pozitívak: bár településenként változik, de általánosságban elmondható, hogy a 2018-ban egész évben és a 2019 első félévében begyűjtött mennyiség hasonló: Mikóújfaluban pl. tavaly 2 032 kg üveg gyűlt össze, idén 1 973 kg. Bodokon 2018-ban 1 903 kg, idén 2 152 kg. Sepsiszentgyörgyön idén 45 000 kg üveg, Baróton pedig 5 237 kg gyűlt össze. Az éves mennyiség a második gyűjtési ciklus során mindenképp növekedni fog.

Idén eddig 118 000 kg üveget gyűjtöttek össze (a tavalyi 73 869 kg-hoz képest), ami 14 642 sört jelent: az eredmény azt mutatja, hogy az összegyűjtött üveg mennyisége jelentősen nőtt.

Az elektronikus hulladék esetében is nőtt a mennyiség. A Tega értelmezésében ez azt jelenti, hogy érdemes Sepsiszentgyörgyön egész évben gyűjteni az ilyen jellegű hulladékokat, illetve vidéken is gyűjteni. Az összmennyiség a tavalyi 98 908 kg-ról 119 800 kilogrammra emelkedett, ami mindenképp jelentős (a számlákra adott kedvezmény összértéke meghaladja a 23000 lejt.

Máthé László hangsúlyozta: „Már a tavasszal azzal a gondolattal vágtunk bele az üveggyűjtésbe, hogy idén minden helyszínen két alkalommal szervezzünk ilyen akciót. Augusztus 5-én újra Sepsibükszádra megyünk, majd november 11-én, Szotyorban fejezzük be a gyűjtést. Kíváncsiak vagyunk az eredményekre, hiszen jelenleg nem tudjuk, hogy mi vár ránk: a tavalyi eredményeket mindenképp meghaladtuk, ha a második félévi gyűjtés is sikeres lesz, mindenképp így folytatjuk a következő években is.” (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >