2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ENSZ-jelentés: már 820 millióan éheznek világszerte

2019. július 17. 17:52, utolsó frissítés: 17:52

Több mint 820 millió ember éhezik világszerte az ENSZ egy új jelentése szerint, amelyről a The Guardian számolt be. A szervezet eredetileg azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra senki se éhezzen, de ez egyre kevésbé tűnik megvalósíthatónak.

Harmadik éve folyamatosan nő azoknak a száma, akiknek nem jut elég eledel, mindezt egy olyan tíz év után, amikor globálisan jelentős eredményeket értek el az éhezés megfékezésére.

Jelenleg úgy állunk, hogy világszerte több millió gyerek fekszik le éhesen nap mint nap. Az ENSZ azt mondja, hogy a népességszaporulat felére csökkentése és az alacsony születési súlyú csecsemők számának csökkentése lassú ütemben halad, ami veszélyezteti a fenntartható fejlődési célok elérésének esélyeit.

A jelentést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete az UNICEF-fel, a Világélelmezési Programmal és az Egészségügy Világszervezet (WHO) közösen készítette.

Míg az éhezés továbbra is széles körben elterjedt, a rosszul tápláltsághoz kapcsolódó elhízás továbbra is emelkedik minden régióban. 338 millió iskolás- és serdülőkorú gyermek küszködik ezzel világszerte, ugyanakkor 672 millió elhízott felnőtt van.

A legtöbb elhízott gyermek Afrikában és Ázsiában van, ezen a két kontinensen hal meg a legtöbb kiskorú éhezéshez kapcsolható elhalálozásban, vagy a rossz élelmiszer-minőségnek köszönhetően.

A jelentés szerint hét csecsemőből egy nem megfelelő súllyal születik, sok ilyen újszülöttnek tinédzser az anyukája, akik nagyon nehezen tudják megakadályozni az alultápláltságot.

A világ lakossága eközben egyre csak növekszik, és főleg a nagyvárosokban zsúfolódik össze a populáció. Az ENSZ jelentése felhívja rá a figyelmet, hogy míg a technológia hatalmas ütemben fejlődött az elmúlt években, a gazdaság egyre globalizáltabb, sok ország egyáltalán nem tapasztalja a nagy ütemű fejlődést, és a világgazdaság sem nő úgy, ahogyan azt a szakértők elvárták.

Mindeközben a klímakatasztrófa elsősorban a mezőgazdaságot érinti, és a gazdálkodók száma csökkent. „Mindez jelentős változásokhoz vezetett az élelmiszerek világszerte történő előállításának, terjesztésének és fogyasztásának, valamint az új élelmiszer-biztonsági, táplálkozási és egészségügyi kihívásoknak” - írja a jelentés. Az éhség pedig nyilvánvalóan ott nő a legjobban, ahol a társadalmi egyenlőtlenségek is.

Az ENSZ vezetői levonták a tanulságot is: “ az egyre romló tendenciák kezelésére tett lépéseinknek merészebbeknek kell lenniük” - mondják. „A szegényeket a középpontba állító, és az inkluzív strukturális változtatásokat kell előmozdítanunk, az emberekre összpontosítanunk, és a közösségeket a középpontba helyeznünk, hogy csökkentsük a gazdasági sebezhetőségeket, és felszámolhassuk az éhség, az élelmiszer-bizonytalanság és az alultápláltság minden formáját.” (guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >