2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Több szemét lesz a Fekete-tengerben, mint hal”

2019. július 24. 14:13, utolsó frissítés: 14:25

Több szemét lesz a Fekete-tengerben, mint hal. Legalábbis erre a következtetésre jutott a PRO TV, a Fekete-tenger partján készített riportja után. A riport beszámolója szerint csak a Dunából naponta 4 tonna műanyagszemét kerül a tengerbe, ehhez még hozzáadódik a turistáknak és a nyaralóknak a tengerparton hagyott szemete.

A riport beszámol az Európai Bizottság jelentéséről is, amely szerint a Nyugat-Mediterrán térség után a Fekete-tengerbe kerül évente a legtöbb műanyagszemét. A Mai Mult Verde nevű környezetvédelmi egyesület júniusi jelentése is rávilágít arra, hogy csak a Duna 1 533 tonna műanyag hulladékot szállít évente a Fekete-tengerbe.

A környezetvédelmi egyesület tagjai rendszeresen tartanak merüléseket a Fekete-tenger partvidékeinél.

Flavius Andrei Dobran búvároktató elmondása szerint a sörös dobozoktól a pufuleces zacskókon át mindenféle hulladékkal találkoznak a tengeri szemét begyűjtése során. A konstancai Grigore Antipa Országos Tengerkutatási és Fejlesztési Intézet már számos Fekete-tengerben élő kagyló és hal szervezetében mutatta ki a mikroműanyagok jelenlétét.

A tengerpartot tisztító szemétszedők is rendszeresen panaszkodnak arra, hogy a cigarettázó turisták legtöbbször elrejtik a cigarettacsikkeket a homokban, éppen ezért azok legtöbbször nem is kerülnek begyűjtésre, a hullámok és a dagályok végül pedig a tengerbe mossák azokat. Az ökológusok beszámolója szerint, amióta figyelemmel kísérik a Fekete-tenger partvidékét, azóta 2018 tekinthető a „legkeményebb évnek”, ami a tengerpartokon található szemétmennyiséget illeti.

A Mai Mult Verde környezetvédelmi egyesület 2008 óta működik, és az általuk szervezett akciókban eddig az önkéntesek már több mint 350 tonna műanyagot gyűjtöttek össze a természeti területekről.

A tengerparti helyzeten (és nemcsak szerk.megj.) talán valamelyest javít majd az a tilalom, amelyet az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa fogadott el korábban, és amelynek értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata. (Pro Tv/hírszerk)

Nyitókép: PRO TV

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >