2019. december 6. péntekMiklós
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A környezetvédők szerint nemzetközi botrány is lehet a Băsescu út megépítéséből

2019. augusztus 06. 15:06, utolsó frissítés: 15:34

Befejeződött a közbeszerzési eljárás Románia egyik legvitatottabb útjának, a DN 66A útnak a megépítésére, amit a köznyelv korábban csak Băsescu- útként emlegetett. Az Adevărul úgy tudja, hogy az építkezési munkálatoknak még augusztusban hozzákezdenek. Viszont mivel a területen áthaladó út természetvédelmi területnek minősül és az UNESCO védelme alatt is áll, ezért a környezetvédelmi szervezetek szerint megtörténhet, hogy a Băsescu út megépítése komoly nemzetközi diplomáciai konfliktusba torkollik majd.

Az út megépítése egyébként nem új keletű ötlet, 1999-ben kezdeték el építeni az akkori szállításügyi miniszter, vagyis Traian Băsescu kezdeményezésére. Az út építésével - több megszakítás után végül - 2010-ben hagytak fel, amikor számos környezetvédelmi szervezet tiltakozott az építkezés, és az építkezés következtében fellépő természetrongálás ellen. Egyik ilyen szervezet volt az Agent Green is.

Az út megépítéséhez szükség van ugyanis 28,59 hektárnyi erdőterület letarolására is, amelyből két árnyi terület európai védelem alatt áll, továbbá a Domogled-Cserna Nemzeti Parkban egy 15 kilométeres terület az UNESCO által is védett, és a Ciucevele Cernei Tudományos Rezervátum pufferzónájának (a pufferzóna a természetvédelemben a leginkább védett, magzónát körülvevő területet jelenti szerk.megj.) számít, ebből 1 kilométernyi szakasz annak központját is érinti.

Gabriel Păun, az Agent Green szervezet elnökének elmondása szerint a kormány már elkülönítette a pénzt az út megépítésére és a közbeszerzési eljárás is befejeződött. Elmondása szerint a szállításügyi miniszter a múlt héten bejelentette, hogy augusztusban munkába állnak a környéken a láncfűrészek és a buldózerek is. Păun elmondása szerint a területen tervezett munkálatokat sem a nemzetközi, sem az UNESCO-s szabványok nem teszik lehetővé, de a román kormány ezeket mind semmibe veszi.

A múlt hónapban több tucat romániai, németországi, ausztriai és portugáliai környezetvédő tiltakozott a környezetvédelmi területen tervezett munkálatok ellen. Az Agent Green elnöke kifejtette, hogy ezáltal próbálták megakadályozni azt az esetleges nemzetközi diplomáciai botrányt is, amit az okozna, hogy az UNESCO által védett területen végeznek törvénytelen munkálatokat.Jelenleg a Kárpátokban és Európa más régióiban összesen 92.023 hektárnyi több évszázadosnak tekintett erdő áll az UNESCO védelme alatt, ebből 23.981 hektárnyi fekszik Románia területén. Păun elmondása szerint Románia már így is kemény kritikákat kapott az UNESCO 43. bakui ülésén júliusban, ezzel a lépésével pedig egy hatalmas nemzetközi diplomáciai konfliktust kockáztat.

A tervezett út építési költségei egyébként 243.072.327 lejre rúgnak (ÁFA nélkül), és hozzávetőlegesen 100 kilométerrel rövidítenék meg az utat Hobicaurikány és Herkulesfürdő között, valamint körülbelül 70 kilométerrel Zsilvásárhely és Herkulesfürdő között.

A DN 66A út építésével korábban ITT foglalkoztunk bővebben. (adevărul/hírszerk)

Nyitókép: Adevărul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >