2019. december 6. péntekMiklós
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elszállítottak egy hárombocsos medvét a Szent Anna – tó környékéről

2019. augusztus 13. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

Augusztus 12-én, hétfőn elszállítottak egy anyamedvét három bocsával a zernyesti medverezervátumba a Szent Anna – tó környékéről.

Az akció annak a képzésnek a segítségével valósulhatott meg, amelyet április 3-án Hargita Megye Tanácsa Tájgazdálkodási Munkacsoportjának ajánlására a brassói Erdészeti Kutatóintézet (ICAS) szakembere tartott mintegy húsz Hargita megyei vadgazdálkodási szakembernek a megyeházán. A képzés résztvevői többek között a medve elkábításának és befogásának módszereivel ismerkedhettek.

Ugyanakkor Hargita Megye Tanácsa augusztusi ülésén csaknem 90 ezer lejt hagyott jóvá a Pogány-havas Kistérségi Társulás fiókjának, amely többek között a Csíki-medence medvepopulációjának felmérésével is foglalkozik.

A megyei tanács Elemző Csoportjának frissített jelentése a medvekérdésben és a vadállatok okozta károk kapcsán Hargita megyében most már online is olvasható. A jelentés magában foglalja a Tájgazdálkodási munkacsoport álláspontját is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint, amíg a kormány a medvekérdésben késik a valós megoldások gyakorlatba ültetésével, addig Hargita megyében minden érintett fél bevonásával fenntartható stratégiát kell kidolgozni, ezt a célt szolgálja a munkacsoport tevékenysége is. Mindezek mellett a megyei tanács elnöke örömét fejezte ki, hogy idén is indít a gödöllői Szent István Egyetem vadgazda mérnöki mesterképzést Csíkszeredában.

Bátorítok mindenkit, hogy éljenek, ezzel a továbbtanulási lehetőséggel. Egyre gyakrabban, és egyre többen a saját bőrünkön, kárunkon tapasztaljuk meg, hogy Románia nem tud felelősen lépni a vadgazdálkodás témakörében, és nem tudja megvédeni állampolgárait, ezért folyamatos veszélynek vagyunk kitéve. Ezért is kiemelten fontos, hogy a térségben jól képzett szakembereink és utánpótlásuk is legyen – tette hozzá Borboly Csaba. (közlemény)

Nyitókép: Hargita Megye Tanácsa

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >