2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiderült, hova költöztetik el Indonézia fővárosát a fenntarthatatlanság miatt

2019. augusztus 19. 14:35, utolsó frissítés: 16:07

Indonézia elnöke, Joko Widodo pénteken bejelentette, hogy elköltöztetik az ország fővárosát Jakartából a Kalimantar tartományba, Borneó szigetére – írja az Al Jazeera.

„Ezennel az önök hozzájárulását kérem, hogy nemzetünk fővárosát Kalimanba költöztessük” - mondta Widodo elnök a parlamenti beszédében, egy nappal Indonézia 74-ik függetlenségi ünnepélye előtt.

„Egy főváros nemcsak a nemzeti identitás jelképe, hanem a nemzet fejlődésének a képmása is. A költözés gazdasági egyenlőséget és igazságosságot is teremt” - tette hozzá a bejelentéséhez az indonéz elnök, anélkül, hogy pontosította volna, hogy hova építik az új fővárost.

Jakarta az ország lesűrűbben lakott városa, amelynek a metropolisz övezetében megközelítőleg 30 millióan laknak. A Java szigeti város süllyed, bizonyos tengerparti részeit már elöntötte a víz, a nagyobb áradások ellen betonfalakkal próbálják védeni a várost, amely előre láthatóan nem fognak kitartani, már most repedeznek.

A metropolisz másik nagy gondja a szennyezettség, rettenetese mértékben mérgezett a levegője, a vízhálózata. További gondot jelent a túlzsúfolt közlekedés, szinte állandóak a forgalmi dugók, megoldatlan a hulladékkezelés, gyakorlatilag nincs benne zöldövezet stb.: a település a térség diszfunkcionális megavárosainak a mintapéldája. Több szakértői vélemény szerint menthetetlen, ezért racionálisan indokolt a főváros elköltöztetése.

Áprilisban az új főváros tervezésével megbízott miniszter, Bambang Brodjonegoro elmondta, hogy az új városnak 30-40 ezer hektárnyi területre van szüksége, és 900 ezer és 1,5 millió közötti lenne a lakossága.

„Ez egy nagyszabású munka, lehetetlen egy év alatt kivitelezni, akár 10 évig is elhúzódhat”, mondta a miniszter. (aljazeera)

Nyitókép: reuters

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >