2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

G7 csúcstalálkozó: a brazíliai erdőtüzek megállítása lehet az egyik fő téma

2019. augusztus 24. 17:52, utolsó frissítés: 17:56

Francia elemzők szerint a brazíliai erdőtüzek megállítását elősegítő "konkrét intézkedések" kérdése az egyik fő témája lesz a G7-ek megbeszéléseinek.

Emmanuel Macron pénteken azzal vádolta meg Jair Bolsonaro brazil elnököt, hogy "hazudott" a környezetvédelmi elkötelezettségét illetően. Macron ezért bejelentette: Franciaország nem támogatja az EU és a Mercosur közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amelyet húsz évig tartó tárgyalások után júniusban írtak alá a felek.

A francia elnök szombati televíziós beszédében elismerte, hogy a környezetvédelmi kérdésekben "egyes, (a G7-ekhez tartozó) országokkal is, mégpedig az Egyesült Államokkal nézeteltérések" mutatkoznak. Emmanuel Macron úgy vélte, hogy valamennyi nagyhatalomnak fel kell lépnie az óceánok és az esőerdők védelmében."Amazónia a közös kincsünk, mindannyiunkat érint, Franciaországot jobban is, mint a többieket az asztal körül, miután (a Franciaországhoz tartozó) Guyana Amazóniában van" - hívta fel a figyelmet a francia elnök.

"A nyugalomra és a megegyezésre szeretnék kérni tényleg mindenkit. Nem mindenben értünk együtt, időnként gúnyolódások is vannak. De úgy vélem, hogy az olyan nagy kihívásokat, mint a klímavédelmet, a biodiverzitást, a technológiai átalakulást, az aggodalmakat a társadalmunkban, az egyenlőtlenségek elleni küzdelmet, a biztonságnak a világban mindenhol érzékelhető romlását csak együttesen fellépve tudjuk megoldani" - fogalmazott Emmanuel Macron, aki munkaebéden látta vendégül Donald Trump amerikai elnököt a tanácskozás helyszínén, a biarrizti Hotel du Palais épületében. (mti)

Nyitókép: Macron Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >