2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Váradon szeptember elején nyílik az első hulladékmentes bolt

2019. augusztus 31. 13:21, utolsó frissítés: 14:04

Szeptember elején megnyílik Nagyvárad első hulladékmentes boltja két fiatal vállalkozó jóvoltából - számol be róla az ebihoreanul.

A két fiatal váradi nő arról próbálja meggyőzni az embereket, hogy csak olyan termékeket vásároljanak, amire szükségük van. Sőt, ami még fontosabb, olyanokat, amik nincsenek csomagolva – így nem termelnek hulladékot. Terveik szerint hamarosan megnyitják Ono-Despachetărie elnevezésű boltjukat, ami Nagyvárad első "zero waste" boltja lesz, és aminek a csomagolásmentességének köszönhetően nem érkezik szemét a háztartásokba.

Ioana Tănase álma most végre megvalósulni látszik. A 34 éves nő 2013 óta él Belgiumban, ahol megértette mennyire fontos és egyszerű szemétmentesen élni, ő például azóta nem termel szemetet, igyekszik mindent újrahasznosítani. Tapasztalatát a váradiakkal is meg szeretné osztani és arra buzdítani mindenkit, hogy próbálják ki a környezetük érdekében.

Tanase Ioana 580Tanase Ioana 580


Tănase életét radikálisan megváltoztatta egy elpusztult sirályról készült kép, aminek gyomra tele volt műanyaggal. Ezt követően döntött úgy, hogy nem vásárol semmilyen terméket, ami plusz hulladékkal jár, hisz számtalan lehetőség van arra, hogy ezt elkerülje. Párjával, aki szintén csatlakozott a szemétmentességhez, az élelmiszereket textil anyagba csomagolják, szatyrot visznek bevásárlásokhoz, üvegcsében és fém edényekben tárolnak ételeket, a papírhulladékot újrahasznosítóba viszik, a növényi hulladékot pedig komposztba rakják.

TedXOradeaTedXOradea


Ioana Tănase életmódja inspirálóan hat másokra, ezért elkezdett azon gondolkozni, mivel segíthetné a szemétmentességre való átállást. A hulladékmentes bolt tűnt a legideálisabbnak, amire 40000 euró uniós finanszírozást is sikerült lehívjon és társtulajdonos is került, barátnője, Henn Monika személyében, aki minden csütörtökön szervez egy zero waste mini-piacot udvarán.

A fáradságos bürokratikus rész után a két vállalkozó már közel jár ahhoz, hogy megnyissa Ono-Despachetărie nevű boltját. “Az Ono szó hawaii eredetű és azt jelenti, édesség, mivel mindent kimérősen vásárolhatnak nálunk” – magyarázta Ioana Tanase.

Az Ono-Despachetărie szeptember elején nyit és lehet majd vásárolni ott fűszereket,szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű lisztet, tésztákat, rizst, csicseriborsót, cukrot, mézet és még sütemények is.

A vállalkozó elmondása alapján olyan beszállítókat választanak, akik odafigyelnek termékeik minőségére, helyiek, így a szállítás a lehető legrövidebb lesz, az eladási árak pedig a lehető legalacsonyabbak.

"Nem kérünk biotermék-bizonyítványokat, de termékelemzéseket végzünk annak érdekében, hogy egészségesek legyenek" – mondta a szemétmentességre buzdító Tănase.

Tănase többször is tartott már előadást a hulladékmentességről a TEDx-en, például itt:


Nem csak élelmiszereket árulnak majd, hanem a boltban természetes alapanyagokból készült ruhák és mosogatószerek, szappanok és hasonló kozmetikumok, bambusz fogkefék és intim higiéniai termékek is megtalálhatóak lesznek. Mindegyik fából vagy fémből készült üvegekben, edényekben és ládákban lesz majd kirakva.

Ioana Tănase arra ösztönzi az ügyfeleket, hogy csak a szükséges mennyiségeket vásároljanak, mert számukra elsődleges, hogy ne élelmiszer-hulladékot termeljenek az emberek, hanem megoldást találjanak arra, hogy elkerüljék a szemét kialakulását a háztartásukban.

Az Ono-Despachetărie egyébként nem csak kereskedelemmel, hanem környezettudatosságra való neveléssel is foglalkozik majd. A tulajdonosok workshopokat szerveznek, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmódra, a szemétmentesség mellett előadást tartanak például a vegán életmódról is, és szívesen ajánlanak kreatív recepteket hozzá. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >