2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Növényi génbankot hoznak létre Buzău megyében

2019. szeptember 12. 15:54, utolsó frissítés: 15:54

Élelmezési célú, virágkertészeti, fűszer- és gyógynövények génbankját hozzák létre Buzău megyében - döntött csütörtöki ülésén a kormány.

Nelu Barbu kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormány a mezőgazdasági minisztérium javaslatára fogadta el a határozatot, amely értelmében létrehozzák a növényi genetikai erőforrások bankját.

„Ez történelmi jelentőségű döntés Romániában. A nyolcvanas években volt már ugyan egy kísérlet ilyen jellegű génbank létrehozására, de végül nem valósult meg” - idézte fel a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a létesítmény célja a romániai növényállomány génmegőrzése.

„Jelenleg Romániának van a legváltozatosabb regionális és hagyományos növényállománya Európában, de egy ilyen bank hiányában sok örökítőanyag eltűnt, országunk pedig számos növénymag esetében importra szorult” - magyarázta Barbu, aki szerint a génbank élelmiszerbiztonsági szempontból is fontos szerepet fog játszani.

Hozzátette, azért esett Buzăura a választás, mert itt működik 1957-től az ország legnagyobb zöldségfejlesztő és -kutatóállomása. (agerpres)

Nyitókép: erdlako.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >